Hiện nay, khi mà các doanh nghiệp mới đang ngày càng tăng lên mỗi ngày. Thì sự cạnh tranh về chú ý của độc giả cũng tăng cao. Việc luôn cập nhật và thực hiện các xu hướng SEO mới nhất sẽ giúp bạn đáp ứng các yêu cầu của công cụ tìm kiếm. Từ đó, thứ hạng của website doanh nghiệp cũng tăng lên đáng kể.

Vậy trong năm 2021 SEO cần những gì? Xu hướng SEO nào giúp trang web lên top nhanh nhất trong năm 2021? Trong bài viết dưới đây, bằng kinh nghiệm mà Huongdanlamweb.com đã nghiên cứu và thực hiện vào các dự án SEO. Chúng tôi sẽ giúp bạn liệt kê 8 xu hướng SEO mới nhất được các chuyên gia lớn dự đoán sẽ xảy ra trong năm 2021.

Tạo nội dung đặc biệt, hấp dẫn

Trong những năm gần đây, Google đang tăng cường tập trung vào việc kiểm soát và đánh giá chất lượng nội dung trên website. Chính thế, hiện giờ nếu bạn vẫn đang cố gắng tạo nội dung bình thường chỉ để giữ cho website tồn tại thì điều này sẽ không tốt.

Để tăng thứ hạng của bạn trong SEO và tăng lưu lượng truy cập trang web mỗi ngày. Điều bạn cần làm ngay là phải có nội dung chất lượng, hấp dẫn trên website của mình.

Đặc biệt, nếu nội dung ấy là độc nhất, đầy đủ và hấp dẫn thì sẽ giúp trang web của bạn xuất hiện nhiều hơn trên các công cụ tìm kiếm. Một bài viết có nội dung chất lượng không chỉ giúp website tăng lượng truy cập, đến gần hơn với bạn đọc. Mà còn giúp bạn cải thiện thứ hạng tổng thể của website nhanh chóng.


Điều cần biết để có nội dung hấp dẫn và độc nhất
Vấn đề sao chép nội dung từ các trang web khác sẽ dẫn đến hậu quả nghiêm trọng từ Google. Trước khi viết nội dung, bạn cần nhớ rõ 4 nguyên tắc đơn giản nhưng cực kì quan trọng như sau:
Luôn phải tạo ra nội dung không trùng khớp với bất kì một trang web nào. Và nội dung ấy phải hữu ích, đáp ứng đầy đủ nhu cầu tìm kiếm của người dùng.
Nếu bạn không thể viết hay tạo ra nội dung chất lượng thì tốt hơn là không nên viết điều gì.
Một bài viết sẽ nhận được sự quan tâm của độc giả cao hơn khi có một tiêu đề hấp dẫn. Để có các tiêu đề thú vị thì bạn nên chuẩn bị trước bằng việc viết ra một vài tiêu đề. Sau đó, trong các tiêu đề ấy sẽ chọn ra tiêu đề mà bạn thấy yêu thích nhất.
Tuyệt đối, bạn không nên lơ là phần tiêu đề. Bởi tiêu đề H1, H2, H3,….vv đều giúp người đọc quyết định xem họ có truy cập vào website của bạn hay không.

Tìm kiếm bằng giọng nói
Thời đại công nghệ 4.0 ngày càng phát triển thì con người cũng đang dần chuyển từ dùng máy tính, laptop sang các thiết bị di động, điện thoại thông minh. Trong đó,việc tìm kiếm bằng giọng nói chắc hẳn sẽ là xu hướng đổi mới trong tương lai. Bởi công cụ tìm kiếm bằng giọng nói sẽ giúp hạn chế nhiều thao tác của con người. Từ đó giúp cho việc tìm kiếm thông tin nhanh chóng hơn so với việc bạn phải ngồi gõ từng từ khóa để tìm kiếm thông tin.
Theo một công trình nghiên cứu cho biết, trong năm 2016 công cụ tìm kiếm thịnh hành nhất – Google đã công bố số liệu có hơn 20% truy vấn trên ứng dụng di động và trên Android được thực hiện bằng giọng nói. Và mỗi ngày trôi qua, con số này đang dần tăng lên.
Nếu bạn cũng đang là 1 trong hàng trăm triệu người sử dụng điện thoại thông minh mỗi ngày. Thì bạn hãy thử ngay chức năng tìm kiếm thông tin bằng giọng nói để hiểu rõ hơn lợi ích mà nó mang lại.

Việc tìm kiếm thông tin bằng cách gõ từ khóa và bằng giọng nói là hai cách hoàn toàn khác nhau về bản chất. Do đó, quá trình tối ưu SEO bằng giọng nói cũng khác nhau chiến lược tối sư SEO bằng giọng nói cũng khác nhau.
Cụ thể, đối với việc tìm kiếm bằng giọng nói, bạn cần suy luận về các ngôn từ tự nhiên. Và hơn thế nữa là phải tối ưu trang web của bạn thật thân thiện với thiết bị di động.

Tập trung tối ưu hóa cho video 

Có thể bạn chưa biết, để hiểu được nội dung video của bạn thì Google sẽ căn cứ vào tiêu đề, mô tả và thẻ video. Chính vì vậy, bên cạnh việc xuất bản các video rõ ràng thành từng phần thì bạn cần phải đảm bảo video ấy đã được tối ưu hoá cho SEO.

Để video trên trang web của bạn lên top cao trên Google, bạn nên thực hiện các lưu ý dưới đây:

  1. Tiêu đề: Từ khoá phải có mặt trong tiêu đề video và được đặt ở phần đầu. Chú ý, Google chỉ hiển thị 50 – 60 ký tự đầu tiên.
  2. Mô tả: Bắt buộc keyword chính của video phải xuất hiện ở phần mô tả. Tốt nhất là trong khoảng 25 cụm từ đầu tiên.
  3. Nội dung clip: Nhân vật trong video cần phải có câu thoại nhắc lại từ khóa. Việc làm này để đánh giá video có liên quan tới tiêu đề và mô tả.
  4. Tên file: Tên file của video khi được đăng tải cần chứa từ khoá. Đồng thời, tên file phải thể hiện đúng nội dung video tải lên.
  5. Lượng comment, bình luận, chia sẻ, theo dõi: Việc chăm chỉ tương tác với người xem video, người bình luận sẽ giúp video của bạn tăng điểm và dễ lên top hơn.
  6. Cho dù là quảng cáo trả tiền hay quảng cáo google thì những nỗ lực xây dựng tiếp thị của bạn cũng sẽ giúp ích cho chiến dịch SEO. Chỉ khi thực hiện Merketing đa kênh thì nội dung của bạn mới được chia sẻ thường xuyên. Và tên thương hiệu của bạn mới được nhắc đến nhiều trên các website khác.

Theo Xaneo.

Đến nay, brochure vẫn là công cụ tiếp thị hiệu quả cho các doanh nghiệp. Một thiết kế brochure độc đáo không chỉ cung cấp thông tin cần thiết về sản phẩm hay dịch vụ, mà còn truyền tải tuyên bố về bản sắc thương hiệu đến khách hàng.
Có nhiều cách để các designer có thể tạo nên một brochure ấn tượng và đáng nhớ, thoát khỏi hình ảnh khuôn mẫu thường thấy. Dưới đây là một số gợi ý cho bạn.

Các xu hướng hiện đại, hợp thời
Những xu hướng nổi bật trong các lĩnh vực thiết kế đồ họa khác cũng đang được áp dụng phổ biến cho tài liệu quảng cáo. Brochure của bạn sẽ trông hiện đại và bắt mắt với những thủ thuật sau:
• Sử dụng không gian trống một cách sáng tạo
• Thiết kế sang trọng kết hợp typography đơn giản và hình ảnh đẹp mắt với một số hiệu ứng ấn tượng
• Thiết kế tối giản với nhiều không gian trống và các điểm nhấn đẹp lạ
• Thiết kế nhiều màu sắc, ứng dụng các mảng màu khác nhau cho mỗi trang
• Sử dụng kiểu chữ quá khổ, biến typography trở thành yếu tố chính của thiết kế

Lựa chọn màu sắc táo bạo
Mục tiêu của lựa chọn màu sắc táo bạo trong thiết kế brochure là hút ánh nhìn của mọi người, khiến họ nhìn chăm chú không rời mắt sau khi cầm brochure lên. Màu neon và các tông màu rực rỡ đang được yêu thích vì mang lại cảm giác sôi nổi, cuốn hút và nổi bật. Còn xu hướng màu lặng (muted color) sẽ làm dịu mắt và tạo cảm giác dễ chịu cho người đọc. Màu sắc đóng một vai trò quan trọng trong thiết kế brochure, nhưng đòi hỏi bạn phải chú ý kỹ lưỡng trong quá trình in ấn.

Ứng dụng Infographic
Infographic là một lựa chọn tuyệt vời cho brochure nhờ có tính trực quan cao, giúp giải thích nội dung thông điệp của bạn một cách thú vị và hấp dẫn. Dù bạn chọn phong cách minh họa nhiều đường nét chi tiết hay biểu tượng đơn giản, infographic luôn đem lại sự trật tự và hiệu quả trong việc truyền đạt ý nghĩa. Infographic có thể là phần chính hoặc một phần nhỏ trong thiết kế tổng thể của brochure.

Giàu hình ảnh & các yếu tố thị giác
Đối với các thiết kế brochure giàu màu sắc và hình ảnh, hãy chọn các hình ảnh dễ hiểu và hiển thị rõ ở kích thước của brochure. Hình ảnh không nên quá phức tạp mà nên truyền đạt một thông điệp duy nhất. Thiết kế brochure giàu màu sắc và hình ảnh đặc biệt hiệu quả trên nền tảng số. Ở hình thức in, brochure loại này cũng ấn tượng không kém, chỉ cần bạn đảm bảo chất lượng in ấn, màu sắc, và chú ý độ thấm mực của loại giấy mà bạn chọn.

Lấy Typography làm chủ đạo
Một cách tuyệt vời để xử lý một thiết kế brochure không có nhiều hình ảnh là sử dụng typography lớn. Các yếu tố thẩm mỹ của typography có thể gây tác động mạnh mẽ, định hình phong cách của brochure và giúp người xem nắm được ngay thông điệp chính. Hãy thỏa sức sáng tạo với các lựa chọn font, cách ngắt từ và xử lý các con chữ để đem “hình” vào “chữ”. Với một tài liệu quảng cáo chỉ có chữ, hãy chú ý dùng nhiều khoảng trắng và phân cấp kiểu chữ rõ ràng để người xem dễ dàng đảo mắt qua nội dung.

Dùng các yếu tố vẽ tay
Các yếu tố minh họa và chữ vẽ tay sẽ mang lại cho brochure một màu sắc cá nhân gần gũi. Đó là một hình thức phản ứng với việc công nghệ và máy móc khô khan đang bủa vây chúng ta. Mọi người mong muốn tìm về những gì mang tính chất thủ công và tự nhiên trong thiết kế đồ họa.

Tập trung vào chất liệu và kỹ thuật thành phẩm
Cuối cùng, bạn có thể tận dụng chất liệu giấy và kỹ thuật thành phẩm để tạo nét độc đáo cho brochure. Giấy tái chế không chỉ mang lại cảm giác mộc mạc và gần gũi mà còn cho ấn tượng một thương hiệu có trách nhiệm với môi trường. Những điểm nhấn tinh tế như bo góc, các chi tiết ép kim, phủ UV, dập chìm, cắt laser hay cách gập phi truyền thống sẽ thêm vẻ sang trọng, lạ mắt cho brochure.


Nếu như vẫn còn lăn tăn, đừng ngại ngần liên hệ với chúng tôi ngay nhé!
Theo: https://www.chartattack.com/

Để tiếp tục hoạt động và đạt được các mục tiêu tiếp thị kỹ thuật số của mình, bạn cần kết hợp các xu hướng mới nhất vào các chiến lược. Bài viết này sẽ giới thiệu 5 xu hướng Digital nổi bật sẽ làm rung chuyển mọi thứ vào năm 2021.

Cá nhân hóa
Cá nhân hóa có nghĩa là sử dụng phân tích đối tượng và dữ liệu để đáp ứng nhu cầu cá nhân người tiêu dùng. Bao gồm các nỗ lực cá nhân hóa vào hành trình tiếp cận khách hàng của bạn dẫn đến mối quan hệ bền chặt hơn. Bạn cũng có khả năng giữ chân những khách hàng hiện tại và quan trọng hơn là xây dựng thương hiệu của bạn và tạo trải nghiệm tốt hơn cho những khách hàng tiềm năng mới.

Dưới đây là một số số liệu thống kê cần xem xét:
71% người tiêu dùng cảm thấy thất vọng khi trải nghiệm mua sắm không mang tính cá nhân.
91% người tiêu dùng nói rằng họ có nhiều khả năng mua sắm với các thương hiệu cung cấp các ưu đãi và lời khuyên phù hợp với họ.
72% người tiêu dùng chỉ tương tác với tin nhắn được cá nhân hóa.

Chiến lược bao gồm
Tiếp thị toàn diện bao gồm sự đa dạng và kết nối của cả con người, quy trình và công nghệ cho phép các nền tảng khác nhau trải nghiệm đầy đủ và kết nối với các thương hiệu.
Trong khi một số chiến dịch toàn diện nhằm mục đích phá vỡ định kiến, những chiến dịch khác chỉ đơn giản là muốn phản ánh con người trong thực tế. Chúng tôi tin rằng các thương hiệu không bao gồm các yếu tố trên sẽ có ít tác động hơn vào năm 2021.
Như Forbes đã nhận định, “Sự đa dạng, hòa nhập và phụ thuộc ngày càng trở nên quan trọng hơn đối với khách hàng mà bạn phục vụ, thậm chí còn quan trọng hơn khi họ hoặc ai đó trong vòng kết nối của họ là một phần của một nhóm đa dạng”.

Truyền thông xã hội
Theo khảo sát Xu hướng xã hội của Hootsuite 2021, “Những thương hiệu thông minh nhất sẽ hiểu họ phù hợp với cuộc sống của khách hàng ở điểm nào trên mạng xã hội và họ sẽ tìm ra những cách sáng tạo để phù hợp với cuộc trò chuyện”.
Tùy thuộc vào bạn để xác định nền tảng nào mà khách hàng của bạn truy cập nhiều nhất và đâu là nơi họ đưa ra quyết định mua hàng.

Trong nhiều năm, việc liên kết giữa sự tương tác trên mạng xã hội và danh tính khách hàng đã chứng tỏ một mục tiêu khó nắm bắt đối với các nhà tiếp thị. Nhưng bằng khả năng của mạng xã hội trong việc duy trì kết nối quan trọng với khách hàng, bây giờ là lúc cần thực hiện các bước – dù lớn hay nhỏ – để thu hẹp khoảng cách quan trọng giữa mức độ tương tác và danh tính khách hàng.

Tìm kiếm bằng giọng nói & Loa thông minh
Cũng giống như phương tiện truyền thông xã hội đã trở thành một vật cố định lâu dài trong thế giới kỹ thuật số, thì công nghệ giọng nói cũng vậy.
Việc sử dụng ngày càng nhiều tìm kiếm bằng giọng nói đã khiến các công ty bắt buộc phải suy nghĩ lại về các chiến lược tiếp thị kỹ thuật số của họ vào năm 2021.

Hãy xem xét những con số sau:
50% tổng số tìm kiếm được thực hiện qua giọng nói vào năm 2020
55% tổng số ngôi nhà ở Mỹ sẽ sở hữu loa thông minh vào năm 2022
72% những người sở hữu loa kích hoạt bằng giọng nói nói rằng thiết bị của họ được sử dụng như một phần thói quen hàng ngày của họ
Mua sắm bằng giọng nói được thiết lập để tăng lên doanh 40 tỷ đô la vào năm 2022.
Các lô hàng loa thông minh toàn cầu đã tăng gần gấp ba lần từ quý 1- 2018 đến quý 2- 2019, tăng từ 9,36 triệu chiếc lên 26,1 triệu chiếc
“Các doanh nghiệp muốn tiếp tục hiển thị với người tiêu dùng trong những năm tới sẽ phải tìm cách kết hợp công nghệ giọng nói vào các chiến lược tiếp thị kỹ thuật số của họ.”

Tiếp thị Nội dung
Một thực tế nổi tiếng là Nội dung có liên quan là một phần thiết yếu của chiến lược tiếp thị. Điều quan trọng đến mức 88% nhà tiếp thị nội dung B2B đồng ý rằng việc tạo nội dung khiến khán giả xem tổ chức của họ như một nguồn lực đáng tin cậy.

John Mueller từ Google cho biết điều tốt nhất: “thay vì theo đuổi các xu hướng SEO mới nhất, điều quan trọng hơn là đảm bảo trang web có tốc độ nhanh, liên kết hữu ích và nội dung được viết tốt”.

Dưới đây là một số thống kê thú vị từ Content Marketing Institute:
Chi phí tiếp thị nội dung thấp hơn 62% so với tiếp thị OOH và tạo ra số khách hàng tiềm năng gấp 3 lần.
Tiếp thị nội dung có chi phí trả trước thấp hơn và lợi ích lâu dài sâu sắc hơn so với tìm kiếm có trả tiền.
615 triệu thiết bị hiện sử dụng trình chặn quảng cáo, có nghĩa là quảng cáo của bạn không được nhiều người nhìn thấy.
Các doanh nghiệp nhỏ có blog tạo ra nhiều khách hàng tiềm năng hơn 126% so với những doanh nghiệp không có blog.
Tiếp thị nội dung mang lại tỷ lệ chuyển đổi cao hơn 6 lần so với các phương pháp khác.

Kết luận
Không phải tất cả các xu hướng tiếp thị kỹ thuật số tốt nhất vào năm 2021 đều mới. Nhiều xu hướng tiếp thị từ những năm trước vẫn đang phát triển mạnh mẽ và sẽ tiếp tục hoạt động tốt trong tương lai.
Nếu như bạn vẫn chưa triển khai, vậy thì bạn không còn thời gian nữa!

COVID-19 đã ảnh hưởng đến toàn thế giới vào năm 2020 và chúng ta buộc phải thích nghi. Các thói quen mới ngày càng gia tăng, cách chúng ta cư xử, chi tiêu và tiêu dùng sẽ không còn giống nhau. Đại dịch đã tạo ra, ảnh hưởng và thúc đẩy một số xu hướng lớn nhất trong năm nay và Euromonitor International đã xác định mười xu hướng hàng đầu dự kiến sẽ đạt được sức hút vào năm 2021.

Xây dựng mọi thứ giúp hồi phục tốt hơn
Trong xu hướng đầu tiên này, người tiêu dùng đang đòi hỏi các công ty phải quan tâm đến doanh thu; họ không còn coi doanh nghiệp là thực thể hoạt động vì lợi nhuận. Bảo vệ sức khỏe và lợi ích của xã hội và hành tinh là kỳ vọng mới, nhằm xây dựng mọi thứ phục hồi theo chiều hướng tốt đẹp hơn. Các công ty nên định hình lại thế giới theo cách bền vững hơn, dẫn đầu sự chuyển dịch từ nền kinh tế định hướng theo khối lượng sang giá trị và đấu tranh về bất bình đẳng xã hội, bảo vệ môi trường.

Khao khát sự tiện lợi
Người tiêu dùng đang khao khát sự tiện lợi của thế giới trước đại dịch, khao khát sự thoải mái là điều hiển nhiên trước khi những thói quen hàng ngày bị bỏ qua. Các doanh nghiệp đang chịu áp lực phải nhanh chóng điều chỉnh hoạt động của mình để phát triển trải nghiệm khách hàng linh hoạt trong khi vẫn duy trì sự thuận tiện. Các công ty phải duy trì hành trình mua sắm nhanh chóng và liền mạch trên tất cả các kênh.

Ốc đảo ngoài trời
Các mối đe dọa về sức khỏe, các cuộc họp trong nhà, hạn chế di chuyển và sự gia tăng của kết quả làm việc từ xa khiến người tiêu dùng chuyển sang Ốc đảo Ngoài trời để thư giãn và giải trí. Nhiều người cân nhắc chuyển từ thành phố đông dân cư về vùng nông thôn. Các doanh nghiệp đã kết hợp nhiều biện pháp y tế tiên tiến, chuyển đổi sự kiện, cho phép người tiêu dùng kết nối nếu ra khỏi nhà một cách an toàn hơn. Các công ty nên xoay trục chiến lược phát triển sản phẩm để mang lại sự yên bình, thư thái của cuộc sống nông thôn ngay trong môi trường đô thị.

Thực tế ảo
Phygital Reality là sự kết hợp giữa thế giới thực và ảo, nơi người tiêu dùng có thể sống, làm việc, mua sắm và giải trí một cách liền mạch cả trực tiếp và trực tuyến. Các công cụ kỹ thuật số cho phép người tiêu dùng duy trì kết nối khi ở nhà và tái hòa nhập thế giới bên ngoài một cách an toàn khi các nền kinh tế mở cửa trở lại. Các doanh nghiệp có thể tích hợp quy trình ảo vào không gian thực của họ để mang đến sự thoải mái cho người tiêu dùng thích ở nhà thay vì mạo hiểm ra ngoài. Cung cấp trải nghiệm hầu như được kích hoạt tại nhà vẫn là điều bắt buộc để thúc đẩy doanh số thương mại điện tử và thu thập dữ liệu.

Chơi đùa với thời gian
Người tiêu dùng hiện nay có khả năng và buộc phải sáng tạo hơn với thời gian của họ để hoàn thành mọi việc. Các doanh nghiệp nên cung cấp các giải pháp giải quyết mong muốn của người tiêu dùng để tối đa hóa thời gian, tăng tính linh hoạt, đặc biệt là với các sản phẩm và dịch vụ có thể được truy cập từ hoặc gần nhà.

An toàn sức khoẻ
An toàn sức khoẻ là phong trào chăm sóc sức khỏe mới. Nâng cao nỗi sợ lây nhiễm và nhận thức của con người về sức khỏe, thúc đẩy nhu cầu về các sản phẩm vệ sinh và thúc đẩy người tiêu dùng hướng tới các giải pháp không tiếp xúc để tránh phơi nhiễm. Các công ty nên thực hiện những biện pháp an toàn nâng cao, sáng tạo giúp người tiêu dùng an tâm mua sắm.

Khuấy động
Đại dịch toàn cầu đã cấu hình lại cuộc sống hàng ngày, kiểm tra khả năng phục hồi tinh thần, hạn chế trải nghiệm và đối diện với những cú sốc kinh tế. Người tiêu dùng có hiểu biết mới về bản thân và vị trí của họ trên thế giới để theo đuổi một cuộc sống hoàn thiện hơn, cân bằng hơn và tự cải thiện. Doanh nghiệp phải cung cấp các sản phẩm và dịch vụ hỗ trợ khả năng phục hồi cho sức khỏe tinh thần và giúp người tiêu dùng khuấy động, vượt qua các trường hợp bất lợi.

Lên kế hoạch tiết kiệm thông minh
Người tiêu dùng trong bối cảnh này bắt buộc phải thận trọng và tiết kiệm. Chi tiêu tùy ý đang giảm do tình hình kinh tế không còn ổn định. Người tiêu dùng đang ưu tiên các sản phẩm và dịch vụ có giá trị gia tăng và có ý thức về sức khỏe. Các công ty nên xoay trục hướng tới giá trị nhân sinh, cung cấp các tùy chọn giá cả phải chăng mà không phải hy sinh chất lượng. Các thuộc tính cao cấp nên được củng cố bằng một câu chuyện đồng cảm mới và có mối liên hệ chặt chẽ với sức khỏe và thể chất, chăm sóc bản thân hoặc sức khỏe tinh thần.

Không gian làm việc mới
Không gian làm việc có ảnh hưởng không nhỏ đến đời sống người tiêu dùng, từ lựa chọn quần áo, chi tiêu công nghệ đến thói quen ăn uống và hơn thế nữa. Người tiêu dùng đang tìm kiếm những cách mới để xác định thời điểm bắt đầu và kết thúc ngày làm việc của họ, vì họ phải vật lộn để quản lý thời gian của mình. Các doanh nghiệp phải hỗ trợ nhu cầu cân bằng giữa công việc và cuộc sống, năng suất và giao tiếp. Hiểu được những lợi ích và thách thức của việc làm việc từ xa cho phép các công ty mang những điều tốt nhất của văn phòng về nhà.

Các công ty nên trả lời như thế nào?
Với những thay đổi lâu dài đối với hành vi của người tiêu dùng do hậu quả của đại dịch COVID-19, việc xác định chính xác những xu hướng này chưa bao giờ quan trọng hơn đối với các doanh nghiệp.
Các thương hiệu nên tập trung hơn bao giờ hết vào các sản phẩm và dịch vụ có giá trị gia tăng, giá cả phải chăng. Cũng giống như người tiêu dùng đã phải hình dung lại ngôi nhà của họ để trở nên đa chức năng hơn, các cửa hàng truyền thống phải hình dung lại không gian thực của họ để phù hợp với những cách kinh doanh mới đồng thời mang lại sự an toàn và tiện lợi mà người tiêu dùng mong muốn.
Đầu tư vào công nghệ và trải nghiệm ảo là rất quan trọng để tạo điều kiện tương tác với người tiêu dùng cả trực tuyến và trực tiếp. Các sáng kiến hướng tới mục đích sẽ gây được tiếng vang với người tiêu dùng vào năm 2021. Trong bối cảnh xã hội bất ổn, người tiêu dùng thật sự mong đợi các thương hiệu hành động. Giao tiếp với lòng trắc ẩn và hỗ trợ sức khỏe tinh thần là những thuộc tính quan trọng để thúc đẩy lòng trung thành với thương hiệu.

Of course, this has wide-ranging ramifications for marketing and advertising – as well as a number of other sectors like travel, entertainment and FMCG.

To help marketers keep on top of what this means for them, their jobs and their industry, we’re collecting together the most valuable and impactful stats in this roundup, updated regularly since 20th March 2020.

Read on for statistics on retail sales, adspend, streaming subscriptions, social media use, recruitment figures and much, much more.

Alternatively, head over to our Covid-19 ecommerce stats roundup.

Contents

Advertising

Q1 2021:

UK ad market expected to be the second highest for growth in 2021

Ad spend in the UK could grow at the second highest rate of all global markets in 2021, Dentsu’s Ad Spend Report 2021 predicts. Dentsu expects a healthy recovery for the UK ad market, forecasting a 10.4% year-on-year growth by the end of 2021, with only one other region – India – in front at +10.8%. France, Canada and Italy will also experience healthy growth at 8.9%, 7.2% and 5.9% respectively.

While the US will continue to dominate the total share of global ad spend (37.9%), the UK ranks fourth in this area with a modest 5.1% share, also behind China (17.6%) and Japan (9.9%).

Understanding and predicting which new consumer behaviours will be temporary, and which will be permanent, will be the largest challenge for advertisers in the coming year. However, brands appear to be confident that social, search and video will be the biggest drivers of digital growth in the sector, despite the global outlook remaining uncertain in the first six months.

Top ad agencies make modest predictions for growth of global ad market in 2021

At the close of 2020, Forbes compiled predictions from three top ad agencies, Magna, Zenith and GroupM, on the potential growth of the global ad market in 2021.

There appears to be a consensus that digital advertising will grow at a faster rate than traditional forms of advertising. Cinema advertising is also set to make a steady comeback this year as some regions roll out vaccinations and lift restrictions in an attempt to help life return to normal. With the Olympics in Tokyo on track to take place after being delayed last year, sports advertising will likely see a boost, too.

Magna says it expects to see global ad spend to rise 7.6% in 2021 to $612 billion total, with digital media seeing growth of 10.4% and linear media a much more modest 3.5% (although $42 billion less than in 2019). It also predicts India to be the leader of total ad spend growth across the globe, up by 26.9% year-on-year.

Zenith, meanwhile, predicts global ad spend will reach $634 billion – still less than the total recorded in 2019 – and then by another 5.2% in 2022 to $652 billion. After a big boost from the recent 2020 election, the US could see quite a small growth in ad spend this year, at just 3.3%, compared to other regions like Latin America and the Middle East/North Africa at 10-11%.

GroupM is the most optimistic about the ad market in 2021, forecasting a jump to $651 billion, with the largest rate of growth in Latin America (24.4%) and APAC (14.1%). According to their analysis, digital media could see a 14.1% total rise to $396.8 billion, significantly higher than figures estimated by Magna.

2021 projected UK ad spend growth revised down

Data from the latest Advertising Association/WARC Expenditure Report has predicted that ad spend recovery in the UK next year could be slower than originally expected. The previous estimate of a 16.6% return-to-growth in the sector throughout 2021, presented back in July, has therefore been revised down to 14.4%.

According to the report, cinema ad spend is set to make a strong rebound at a rate of 138.3% next year as long-awaited delayed blockbusters like James Bond: No Time To Die are finally released. Meanwhile, healthy growth in OOH ad spend is expected (+57.1%), after being heavily impacted by national and local lockdowns in 2020. Verticals that are underpinned by digital and online formats such as magazine brands and regional news brands are also predicted to fare better than most next year.

Overall ad spend for the whole of 2020 is now due to fall 14.5% on last year to £21.5 billion – a loss of £3.6 billion compared to 2019, with the Q4 period offsetting some of the damage thanks to festive advertising. However, the final quarter is still expected to see a 10.5% fall in ad spend compared to the same period in 2019.

UK ad spend is not expected to recover fully until well into 2022, the report claimed.

Only 23% of executives are confident in the speed at which they’re gaining accurate insights

Only 23% of executives believe the speed at which they gain accurate insights is ‘very strong’, the Digital Trends 2021 report from Econsultancy and Adobe reveals. This explains why agility has been ranked as the second most important development objective for mainstream organisations moving forward, just below innovation.

Data also suggests there is a strong link between the rating of an organisation’s insight agility and the projected budget increases over the next year. Fifty percent of companies that were reported to have a ‘strong’ speed to customer insight are planning a 2021 marketing budget increase in a continued time of uncertainty, as employees are more able to prove the value of marketing within their individual organisations.

Furthermore, 52% and 44% of ‘strong’ respondents, respectively, said they will be expanding their acquisition and retention budgets this year, compared to just 39% and 30% of those with a comparatively ‘weak’ speed to consumer insight. Meanwhile, thanks to their more in-depth analysis of customer insight, CX leaders are significantly more likely to increase their marketing budgets for 2021 (60%) than CX mainstream organisations (39%).

Q4 2020:

Disney’s D2C ad revenue grew 47% in Q4 2020

Ad revenue via Disney’s direct-to-consumer channels, which include online streaming services Hulu and ESPN+, grew 47% year-on-year in Q4 2020, to $882 million, Bloomberg reported in March. This means these revenue streams are close to catching up with, or indeed surpassing, ad revenue recorded by its major linear broadcasting networks like ABC, which saw only a 5% growth over the same period (to $984 million).

The disparity in growth reflects the huge shift in consumer preference towards streaming services versus more traditional forms of television, as accelerated in part by the coronavirus pandemic.

Hulu, which now has more than 39 million subscribers, has created new technology that allows advertisers to be able to buy ads themselves using data, collected by Disney, that indicates what audiences are watching across their owned channels and when. As a result, marketers can make more informed decisions on where their campaigns would best fit within Disney’s ecosystem.

Consequently, Disney says it expects an 80% uplift in automated ad revenue from its online channels by the end of the year. In time, this method could also be implemented across Disney’s traditional channels too: the company believes that, in five years’ time, up to half of its total ad inventory could be bought by marketers in this way.

Video game industry ad spend rose 80% year-on-year in the first two weeks of November 2020

The video game industry spent more than $45 million in ad spend over the first two weeks of November 2020; a rise of 80% year-on-year, according to ad sales intelligence company MediaRadar.

This news follows a bumper year for the gaming industry as engagement amongst its core audience reached record highs and both Sony and Microsoft brought brand new consoles to market. In fact, it was the latter that drove much of the increase in ad spend. According to the data, Sony spent more than $15 million advertising the new PlayStation 5 in the month before its release – more than three times what Microsoft spent promoting its equivalent Xbox Series X. Nintendo also contributed to the rise, with ad spend increasing 138% in the first two weeks of November compared to the two weeks prior – all the better to compete with its rivals.

New games have also been released to coincide with these major new console launches, such as Call of Duty: Cold War and Assassins Creed: Valhalla, causing a 76% year-on-year increase in ad spend from video game titles overall. Additionally, popular gaming retailers increased promotions during these two weeks in an attempt to entice fans to spend throughout the much-anticipated launches.

13 stats that show how advertising is changing

https://econsultancy.com/13-stats-that-show-how-advertising-is-changing/embed/#?secret=QZGUWVuLUd

Global ad spend predicted to have fallen 10.2% year-on-year in 2020

In a November 2020 report, WARC predicted that 2020 global ad spend will fall 10.2% to $557.3 billion compared to results from 2019. The ongoing fallout from the pandemic has meant that traditional media has had its worst year on record and this has had an enormous effect on the industry as a whole.

Drilling down by industry, ad spend in automotive is expected to decline the most severely overall in 2020, with a loss of $11 billion. Travel and tourism could see ad spend drop by a total of 33.8%, but looks set to rebound at the fastest rate next year at +19.5%. After a very volatile year, total retail ad spend could fall 16.2% to $54.3 billion and is only projected to rebound with a 5.9% growth next year – a much slower rate than some other verticals like automotive (predicted +14.1%) and media and publishing (+8.4%). Business and industrial could also struggle, as its forecast growth of 5.3% means investment in this sector could only increase by 2.5% on 2019.

Consequently, WARC says it could take up to two years for ad spend to fully recover to levels seen before the onset of the coronavirus. According to analysis, a 6.7% growth in ad spend throughout 2021 will only be able to make up for 59% of losses that occurred this year. In 2022, ad spend would need to rise a further 4.4% to finally meet 2019’s $620.6 billion.

Q3 2020:

ITV reports 7% year-on-year drop in ad spend for Q3

ITV has reported that its ad spend improved in Q3 after the first wave of the coronavirus caused a significant 43% decline in the broadcaster’s ad revenue throughout Q2.

In the third quarter, total ad spend was down by 7% year-on-year. Of the three months to September, July was the worst performing (down 23%) but August was up 3%. Meanwhile, September’s ad spend was down 2% and October, which falls in Q4, was down 1% – however, both of these months were up against coverage of the 2019 Rugby World Cup, suggesting ITV’s advertising outlook is improving rapidly, all things considered.

Categories that spent more money advertising with ITV in Q3 2020 than in Q3 2019 included FMCG, Supermarkets, Publishing and Broadcasting, Telecommunications, Food and Government, among others.

Despite this promising analysis, total ad revenue for the nine months to 30th September was down 16% on the same time last year, however online revenues picked up slightly at +2% growth.

ITV remains optimistic and predicts its advertising revenue will return to growth in Q4, providing the national lockdown restrictions end as planned on 2nd December, with an expected 6% uplift in November alone.

UK digital ad spend fell 5% year-on-year in H1 2020

Research from IAB UK, as reported by WARC, has found that UK digital ad spend fell by 5% in H1 2020 compared with figures from the first half of 2019.

Across the sub-categories within the digital marketing sphere, some areas performed better than others. Display advertising grew by 0.3% year-on-year to £2.84 billion, within which video advertising rose 5.7% mirroring increased engagement consumers had with video streaming services over lockdown. Without video’s strong growth, overall digital ad spend results would have been much worse.

Search ad spend, meanwhile, dropped by 3.7% during this period, representing a £143 million fall in revenue on H1 2019. Mobile ad spend also saw a decline, but a much more modest 1%. However, one of the worst affected areas of digital ad spend was classifieds, which saw a massive 33% fall in revenue, decreasing by £235 million to £485 million.

Q2 2020:

Biggest recorded drop in UK marketing budgets takes place in Q2 2020

The net balance of organisations that have cut marketing budgets fell to -50.7% in Q2, down from -6.1% in Q1. This latest figure is the biggest drop recorded by the IPA Bellwether Report since the report began twenty years ago – including the Q4 2008 financial crisis when marketing budgets were slashed to -41.7%.

Nearly 64% of those surveyed stated they had recorded a decrease in marketing spend between April and June, compared to 25% who recorded a decrease between January and March. Just 13% said they had seen an increase in budget for the same period.

Drilling down, a net balance of -76.6% of organisations reported cuts to their events marketing budgets in Q2, with just 3.6% claiming they had risen. Meanwhile, the reduction in main media budgets dropped to a net balance of -51.1%, the largest decline seen by the report for this metric. Out of all subcategories in main media marketing, OOH budgets unsurprisingly were hit the hardest (-61.2%), followed by audio (-50.0%) and published brands (-49.2%).

Direct marketing and PR budgets were least affected in the second quarter, but still recorded a severe downturn in net balance to -41.6%.

JC Decaux revenue down 63% in Q2 2020

In its H1 2020 results, JC Decaux stated its revenue plummeted by 63.4% in the second quarter of 2020, a figure it claimed was ‘historic’ for the company. OOH advertising has taken a huge hit from lockdowns and stay-at-home orders around the world and JC Decaux’s data reflects the extent of financial losses felt in the industry.

In Q2, the company reported €351.9 million in revenue, down from 1 billion during the same period in 2019. Revenue in Q1 was less badly affected, but still recorded a 13.1% year-on-year drop from €840 million to €723.6 million. Overall revenue for H1 2020 was down by 41.6%.

When it comes to revenue via geographic area, most regions saw relatively similar year-on-year declines. France and North America faired the best with -37.1% and -38.3% revenue growth respectively, while ROW and APAC saw the worst revenue declines of -48% and -43.7%.

The company said it has scrapped its earnings guidance for 2020 in light of the ongoing disruption and uncertainty caused by Covid-19.

Why now is the time to invest in programmatic OOH

https://econsultancy.com/why-now-is-the-time-to-invest-in-programmatic-out-of-home-dooh/embed/#?secret=g8H2q1knei

Global mobile ad spend soared 71% in Q2

PubMatic’s Mobile Quarterly Index found that mobile ad spend soared 71% year-on-year during Q2, rising to 77% in the Americas, as spending across other areas was slashed.

While APAC experienced lesser year-on-year growth than other geographical areas (+66%) its 30% quarter-on-quarter growth was particularly strong, reflecting both the increasing cost of ads in the region and its advanced position in the timeline of the global pandemic. This could indicate that APAC will see the strongest immediate recovery in this metric as the outbreak subsides.

Despite being heavily impacted at the start of the outbreak, mobile video platform spend has seen a strong and steady recovery since the end of April and is now measuring 116% up on pre-pandemic levels in the US. As of Q2 this year, mobile now has a majority share of video ad spend across APAC (74%), EMEA (70%) and the Americas (60%).

Social media

Q1 2021:

Facebook is still top among social media sites for daily visits, according to Pew Research

Pew Research’s Social Media Use in 2021 report, which surveyed more than 1,500 U.S. adults by telephone between 25th January and 8th February, has found that Facebook is still the most frequently-visited social media website, with 49% of adults who use the site indicating that they visit it several times per day.

Second in the ranking was Snapchat, which despite having a narrower demographic appeal than Facebook (65% of 18 to 29-year-olds surveyed reported using Snapchat, versus just 2% of users aged 65+, 50% of whom use Facebook) enjoys high engagement among its userbase, with 45% visiting it several times per day. Instagram ranked third, with 38% of its users making several visits per day. TikTok was not included in the ranking, despite being featured elsewhere in the report.

Also of note is the finding that among the social media sites included in Pew Research’s report since 2019, only YouTube and Reddit have achieved “statistically significant” growth in the percentage of Americans who use them. Facebook, Snapchat and Twitter’s growth among U.S. respondents has been mostly level since 2019, while LinkedIn, Instagram, Pinterest and WhatsApp have seen relatively small increases.

By contrast, the percentage of Americans that say they use YouTube has grown by eight percentage points since 2019 (from 73% to 81%) and Reddit has grown by seven percentage points, from 11% in 2019 to 18% in 2020. TikTok is currently used by 21% of U.S. respondents, but was not included in the survey prior to 2021.

More influencer marketers now use TikTok than Facebook

More influencer marketers now use TikTok than they do Facebook, according to a new report from Influencer Marketing Hub.

The study, titled the Influencer Marketing Benchmark Report 2021, found that 45% of brands currently use TikTok for their influencer marketing campaigns, compared to 43% that use Facebook. Last year’s report saw Facebook rank second place, behind Instagram (which still holds the top spot this year), but TikTok’s recent rise in popularity among social media users has knocked Facebook down to third place.

Even more notably, the use of TikTok by influencer marketing teams was so insignificant at the start of 2020 that it didn’t warrant its own category, and instead fell under ‘other’. This proves marketers have been able to spot and respond to social trends in an agile way, moving their budgets and focus to where their audiences are, rather than sticking solely with safer and more familiar platforms.

Overall, Facebook saw a small decline in influencer marketing use (-3%) between early 2020 and 2021. Winners, on the other hand, include LinkedIn, which saw use grow from 12% to 16%, and Twitch, which has now separated itself from the ‘other’ category by attaining a substantial 8%. Meanwhile, interest in YouTube for this purpose remained flat at a healthy 36% and Twitter saw a seven percentage point decline, from 22% to 15%, ranking it sixth – and below LinkedIn for the first time.

Perhaps the most striking statistic of all is that the most significant decline was experienced by Instagram, dropping from 80% last year to 68% this year. With more than two-thirds of influencer marketers planning to spend more on TikTok campaigns over the course of 2021, it is likely that the gap between the two will continue to tighten, spelling trouble for Instagram’s long-held reign.

UK consumers spend an extra day online per month so far in 2021

Internet users in the UK have so far spent an extra day online per month so far in 2021, according to data from We Are Social and Hootsuite. The average time an individual spends online everyday now totals 6 hours 26 minutes compared to 5 hours 28 minutes in 2020.

There is no doubt that the prolonged UK lockdown has accelerated this behaviour, forcing many to stay in touch with friends, family and the outside world via the internet. As of the end of December, Google took the highest share of UK online traffic, followed by Wikipedia, BBC.co.uk and Amazon.

Thanks to the increasing time spent on social media since the onset of the virus early last year, the average number of minutes spent per day on social media platforms and apps only increased slightly from 2020 to 2021 – from 1 hour 42 minutes to 1 hour 49 minutes. YouTube and Facebook rank 5th and 6th respectively for share of total web traffic so far, the only two social media platforms to appear in the top 10.

Expectedly, mobile internet use has grown to 2 hours 44 minutes from 2 hours 7 minutes last year (an increase of 29%). Meanwhile, the number of mobile internet users as a percentage of all internet users rose from 85% to 89.3%, exhibiting the huge and necessary shift of the population to online devices. However, share of web traffic on mobile dropped by 3.3% vs. 2020, and this migrated instead to laptop and desktop devices, which saw traffic increase by 5.7% – bucking the usual year-on-year downward trend.

Global social media ad spend was up 50.3% year-on-year at the height of the 2020 holiday season

SocialBakers’ Q4 2020 Social Media Trends report has found that global social media ad spend grew 50.3% year-on-year during the peak of the 2020 holiday season (Around mid-December), rising to a massive 92.3% growth in North America.

Across nine different sectors analysed, average social spend increased by 33% in Q4 2020 compared to levels seen the quarter before. Most industries invested a substantial amount more during this quarter, except for accommodation, which has been particularly negatively affected by the pandemic. Ecommerce brands spent the most on advertising across social platforms (24.8% up on Q3 2020), reaching nearly double  spending seen in Q1 2020. Fashion, auto, beauty and alcohol companies also markedly ramped up their ad spend.

With this increase in ad spend comes an increase in CPC. Globally, CPC rose 9% year-on-year at the highest point of the golden quarter, while average CPC across key industries grew 27.4% in Q4 versus Q3.

There was a particularly large increase in CPC for ads placed in the Facebook News Feed, climbing 12% since Q4 2019 to $0.107, however, Instagram Feed placement remained the most expensive despite declining overall year-on-year.

Pinterest saw highest growth in revenue in Q4 2020 vs. other social platforms

Pinterest saw the highest year-on-year revenue growth in Q4 2020 versus other major social networks like Facebook, Twitter and Snapchat.

According to its Q4 2020 financial statement, the platform acquired over $705 million in revenue over the three months to December 31st, a 76% increase on the £399 million reported in the same period of 2019. While this total revenue is notably less than other giants in the sector, it marks Pinterest as the fastest growing social platform for ad revenue.

Snapchat comes next with a 62% growth rate, reaching $911 million in revenue compared to $560 million in Q4 2019. Meanwhile, Facebook reported a 31% growth to $27.2 billion and Twitter a 28% growth to $1.3 billion.

It is interesting that smaller and more commonly overlooked social platforms are making such gains in this area. Pinterest has attributed its fourth quarter success to ‘continued product innovation, execution and an earlier and longer holiday season’, while also reporting it had welcomed an additional 100 million monthly active users over the course of the calendar year.

As the likes of Snapchat and Pinterest grow their user bases, even more advertisers are likely to flock to the platform to reach a wider demographic – spelling a positive future for the platforms.

Snapchat revenue rose 62% year-on-year in Q4 2020

Snapchat has announced in a financial statement that its fourth quarter revenue rose 62% year-on-year to $911 million. Operating cash flow also improved by $14 million to $53 million compared to Q4 2019.

Global Daily Active Users increased by 47 million over the period to 265 million in total – a 22% growth on the year before – and the average Snapchatter opened the app 30 times per day.

The social platform’s investment in its Discover tab and AR capability appeared to pay off, with more than 90% of users in the Gen Z age group watching Shows and publisher content during the quarter, while 200 million Daily Active Users engaged with AR filters every day. Interestingly, there was also a 30% increase in time spent viewing Shows and publisher content in Snapchatters over the age of 35.

Meanwhile, its Spotlight tab (similar to Instagram reels) has garnered 100 million Monthly Active Users in January 2021 alone, proving the company’s decision to incorporate short-form video onto its platform very successful so far.

Snapchat expects its Q1 2021 revenue to reach between $720-740 million, up from $462 million in Q1 2020, and equating to a maximum 60% year-on-year growth.

Social Media Advertising Best Practice Guide

https://econsultancy.com/reports/social-media-advertising/embed/#?secret=ShnwHLt8Nt

More than 1 in 5 Millennials are using social media less than they used to

More than 1 in 5 (22%) of Millennials, globally, are using social media less than they used to, according to data collected in Q3 2020 and published by GlobalWebIndex in Q1 2021. This is despite a spike in social media usage and engagement recorded since lockdowns took effect in March 2020. While many are using the apps to connect with people they cannot meet face-to-face, Millennials seem slightly more conscious of its effects on their mental health, and are taking more action.

Sixteen percent of Millennials claimed that the platforms were making them feel anxious, the report found. However, those with this sentiment have been found to mostly use the platforms for ‘social reasons’ – as opposed to other activities like shopping – making them 19% more likely than others in their cohort to ensure they aren’t missing out on anything being posted.

Like others, over a quarter of Millennials also worry about the amount of time they are spending on social media. But they appear to be taking more action to rectify this, with 26% setting up their devices to monitor screen time vs. an average 23% across other age groups.

Despite the negative effects of these platforms, Millennials are surprisingly the most optimistic about social media’s role in society – on average, 38% say these platforms are ‘good for society’, rising to 45% in particularly heavy users.

TikTok beats Facebook for the first time on average monthly time spent per user in 2020

The average amount of time spent on the TikTok app among its UK users, per month, has nearly doubled between 2019 and 2020, according to analysis from App Annie. On Android devices alone, monthly average hours increased from 11 to 19.9, vastly outpacing Facebook’s 16.6 hours across 2020 and cementing its place as one of the most rapidly growing apps for engagement.

While almost every app in every market saw an increase in usage last year, thanks to the pandemic, the unprecedented popularity of TikTok has seen the growth of all other social media apps pale in comparison – Instagram recorded just an 8-hour average per month.

The report also claims that TikTok is due to surpass 1.2 billion active users by the end of 2021, having been the most downloaded app of 2020 in all major North and South American regions, as well as China, Australia, Germany and the UK.

This is big news for the Chinese app, which has faced huge controversy and several (attempted and successful) bans over the past year – we’ve already seen its format being imitated by rival social platforms and its influence is unlikely to stop there in the years to come.

Getting started with TikTok: A guide for marketers

https://econsultancy.com/getting-started-with-tiktok-a-guide-for-marketers/embed/#?secret=rBONbP8DcU

1.4 billion voice and video calls made via WhatsApp on New Year’s Eve

In a short January newsroom update, Facebook’s technical program manager, Caitlin Banford, explained, “in March 2020, the early days of the pandemic produced traffic spikes that would dwarf New Year’s Eve several times over — and it lasted for months.” The social giant released some interesting statistics from 31st December 2020 which both highlight and further outperform these massive changes in the use of social apps for calling over the last year.

Facebook announced that WhatsApp users used the app for 1.4 billion voice and video calls on New Year’s Eve last December, an increase of 50% compared to the same day in 2019, while the number of group video calls of 3 or more people on Messenger doubled on New Year’s Eve when measured up against an average day.

Meanwhile, livestreaming broadcasts across Facebook and Instagram combined totalled 55 million on the day as people from around the world shared how they were celebrating very differently to years past.

Facebook said that New Year’s Eve was typically a ‘historically busy night for our services’, but that 31st December 2020 ‘set new records’.

Events of 2020 have changed brand social media priorities for 2021

A Hootsuite report – Social Trends 2021 – has identified how the events of 2020 have changed brands’ priorities in social media marketing for 2021. Conducted throughout Q3 2020, the survey interviewed more than 11,000 marketers from across the globe.

Between July and September this year, Instagram’s advertising reach increased by 7.1%, more than three times that of Facebook’s, which saw a 2.2% growth. Despite this, Facebook is viewed by 78% of brands as the most effective way of achieving business targets.

Instagram’s 2020 growth in reach can’t be ignored, however, and is reflected in the fact that 61% of brands are planning to increase their budgets for this platform in the coming year. Facebook ranks second (46%), followed by YouTube in third (45%). Interestingly, despite the huge popularity of TikTok since the pandemic started, only 14% hope to increase their budgets for the channel, making it second least prioritised social media platform after Snapchat (4%).

When it comes to businesses’ social goals for 2021, increased acquisition of new customers is the clear winner, with 73% of organisations citing this as a top objective compared to just 46% last year. Increased awareness of their brand was also considered important by 64% of respondents, as was driving more conversions (45%).

Q4 2020:

One in four online purchases are now made via an interaction with a social media platform

Analysis commissioned by Visa, which studied shopping habits over the six months to October 2020, found that one in four online purchases in the UK are now made as a result of interacting with a social media platform.

Furthermore, close to a fifth (17%) of consumers purposely turn to social apps for shopping. Of those that do, 35% cited convenience as a key purchase driver, while 26% also said they liked how quick it is to check out. However, more than half (57%) admitted to neglecting online security by not always reviewing third party ratings for the websites they were purchasing from.

More often than not, data shows, consumers are disappointed with the goods they receive when shopping via social platforms. Fifty-eight percent of respondents claimed they were dissatisfied with their purchases and 38% were in the process of trying to process a refund or return of such items. Worryingly, with more than half (54%) failing to check the refund/returns policies of social retailers, just one-fifth said they have received a full refund via the method with which they first paid and 88% said they have been left out of pocket for at least one purchase.

These figures highlight the potential risk associated with purchasing from lesser-known retailers that advertise on social media. The way in which social media lends itself to more impulsive spending, particularly with the addition of speedy checkout, also appears to mean that shoppers are less likely to make the necessary security checks that they might usually do when landing on a webpage directly from search results, for example.

Q3 2020:

Global social ad spend rises 56.4% quarter-on-quarter in Q3 2020

SocialBakers’ Q3 2020 Social Media Trends Report has found that global social ad spend rose 56.4% in Q3 2020 compared with figures recorded at the end of Q2. This figure increases to 61.7% in North America, with the widespread Facebook ad boycott in this and other regions throughout Q2 partly responsible for the sharp upturn in Q3.

Central America saw the second highest growth between these two periods at 55.6%, while Western Europe came third (50.4%). By the end of September, the average global ad spend on social media was nearly double that of its lowest level at the end of March when many Western lockdowns were first imposed.

Encouragingly, the report indicates overall global ad spend on social has returned to levels similar to those seen in Q3 2019, and marketers predict that it will continue to improve over the holiday season as brands try to entice consumers to shop for gifts via social platforms.

Zooming in, social ad spend saw the highest jump across the FMCG food (+61.3%), automotive (+59.4%), finance (+35.3%) and ecommerce sectors (+27.5%). However, spend in the accommodation industry remained volatile throughout the quarter amid a second wave of the virus, ending with comparable spend levels to those seen in the latter part of Q2.

Facebook ad revenue rose 22% year-on-year in Q3 2020

Facebook has announced its earnings for the third quarter of 2020, in which ad revenue rose 22% year-on-year to $21.2 billion. This is a much larger growth than the 10% year-on-year growth reported in Q2, which was affected by a decrease in ad spending from financial uncertainty surrounding the pandemic and the Facebook ad boycott.

Both Daily and Monthly Active Users increased by 12% compared to Q3 2019, reaching 1.8 and 2.7 billion users respectively. However, the company said it had seen a quarter-on-quarter decline in active users from the US and Canada as unusually high engagement rates earlier in the year began to level off.

Meanwhile, Family Monthly Active People (users who access at least one app monthly from Facebook’s family of apps, Facebook, Instagram and WhatsApp) remained high at 14% up on Q3 last year.

In its financial statement, Facebook said that Q4 advertising revenues so far appear to be performing even more strongly than those recorded in Q3, likely boosted by brands looking to increase their festive sales.

Tencent reports an 89% rise in profit for Q3

Tencent, which owns mobile platforms WeChat and QQ, as well as several best-selling browser and mobile games, appears to be reaping the benefits of the video gaming boom that has come about as a result of the coronavirus pandemic. In a financial statement, the Chinese company said it had seen an 89% rise in profit in the three months through September and made a total of 125 billion yuan (US $18.4 billion) in revenue.

Its online games arm reported a 45% increase in revenues (41.4 billion yuan) thanks to the unprecedented growth of its hit titles such as Peacekeeper Elite and Honour of Kings, the latter of which reached 100 million DAUs in the first 10 months of 2020. Meanwhile, revenues across its social media offerings reached 28 billion yuan, an uplift of 29%, and online advertising revenues also saw a healthy growth of 16% on the same quarter last year.

Aside from increased engagement with video games and social media on a global scale since Covid-19 hit, Ma Huateng, Tencent’s CEO, attributed some success to its ‘strategic organisation upgrade’ which was implemented two years ago. It also reflects the rebound in economic stability that China has experienced following its recovery from the worst of the pandemic.

Super apps: How the rest of the world is following in China’s footsteps

https://econsultancy.com/super-mobile-apps-china-to-the-world/embed/#?secret=M19OGLPl1e

Twitter’s ad revenue returned to growth in Q3 2020, up 15% year-on-year

Following a 23% decline in Q2 2020, Twitter’s ad revenue returned to a 15% year-on-year growth throughout Q3, totaling $808 million, according to its financial statement. These figures are in line with a general global uplift in social ad spending during the quarter ending 30th September as many regions relaxed lockdown restrictions.

Monetisable Daily Active Users (mDAUs) grew 29% to 187 million – a healthy rate but slower than that which was seen in Q2 (+34% year-on-year), suggesting some normalising of summer usage after the spike caused by restrictions in the springtime. Meanwhile, total ad engagements rose by 27% year-on-year but cost per engagement dropped by 9%.

Looking ahead, the company seemed optimistic of its ad revenue for Q4: ‘October looks a lot like September with events and product launches coming back and we are benefitting from all of the hard work we’ve done to make Twitter a must buy for advertisers’. It also called the Christmas period ‘a buying season that may be accelerated and even more digital than ever before’.

Q2 2020:

TikTok reveals more than a 181m growth in global MAUs throughout H1 2020

TikTok divulged its user growth for the first time in late August as it filed a lawsuit against the US government over its potential banning in the region, CNBC has reported. The figures revealed that its global user base reached nearly 700m monthly active users (MAUs) in July 2020, a 181m growth since December last year. It is estimated more than 100m of those are based in the US.

The app’s biggest spike in global popularity occurred between January and December 2018, when it  first began its ascent to social media fame in the West, jumping from 54m to 271m MAUs. User growth has continued to rise at a healthy trajectory since; steepening slightly this year due to increased interest amid the coronavirus pandemic and marking an almost 800% rise in MAUs between the start of 2018 and July 2020.

This comes as findings from an IPA report confirm that the social media platform more than doubled its reach to 15-24 year olds throughout the coronavirus lockdown, up from 14% to 30%. Meanwhile, other social apps increased their reach to this age group only modestly; YouTube, for example, climbed just three percentage points to 63% during the same period.

Customer experience

Q1 2021:

6 in 10 UK brands don’t rank customer satisfaction as a top priority for 2021

Research from customer engagement platform Braze has found that 6 in 10 UK brands don’t rank customer satisfaction as a top priority in their 2021 business strategies.

The vaccination programme currently being rolled out offers hope that both life and business will return to normal in the second half of this year, and marketing budgets are set to rise alongside this for 50% of companies that took part in the study. However, it appears that marketers plan to prioritise this investment in Artificial Intelligence tools (47%) more than in customer analytics (45%) or customer satisfaction (43%).

With the massive disruption to customer loyalty that has been experienced by businesses across the globe in the last 12 months, this smaller than expected focus on customer satisfaction could spell trouble for brands looking to improve rates of repeat purchases and/or ROI. Although Artificial Intelligence can have some impact on the way marketers can respond to customer behaviour, which will in turn help revenue in the short term, it is equally or more important that they ensure their customers are happy with their experience to achieve long term success.

Additional data from the study highlights a further lack of precedence for customer experience among these organisations. Just 3 in 10 companies share a company-wide understanding of how to define customer engagement, while a further 77% struggle to demonstrate levels of customer engagement through tangible business outcomes. Despite this, 79% still feel confident in their customer engagement strategies for 2021.

James Manderson, GM and VP of Success at Braze EMEA explains, “While it is positive to see that UK companies are upping their marketing budgets this year, it is imperative they place it into customer engagement strategies and tools that impact revenue.

…2020 was a wake-up call to marketers who learnt that products or services alone are not enough to win customer loyalty. Today, customers are in the driving seat and want to be communicated with in a way that suits them – it’s important companies respect that and take action.”

CX leaders were three times more likely to outpace the mainstream on company performance in 2020

Organisations defined as ‘CX leaders’ were three times more likely to outpace organisations in the ‘mainstream’ on company performance in 2020, according to the Digital Trends 2021 report from Econsultancy and Adobe.

In total, 71% of CX leaders (who comprised 18% of respondents and were defined as having very advanced approach to CX) claimed they had ‘significantly’ or ‘slightly’ outpaced average performance in their sector last year compared with just 43% of the mainstream (those whose CX capability ranged from ‘immature’ to ‘somewhat advanced’). Meanwhile, double the number of organisations reported to be on pace for performance were CX leaders (43% vs 22% in mainstream).

CX leaders performance - Adobe Digital Trends Report 2021

CX leaders also appear to have greater insight into the motivations and challenges that their customers are facing, due to the long-term development of their analytics functions in the years before the pandemic began. As a result, they are more than twice as likely to report that their customers have had a positive digital experience with their brand than others with lesser insight. They are also able to make more empathetic decisions, data suggests.

Fifty-three percent of CX leaders say they have detailed insight into the drivers of loyalty/retention for customers organisation, compared to just over one-fifth of companies in the CX mainstream, while similar numbers were reported across insights into mindset of customers and friction points in the customer journey.

The CX mainstream performed marginally better against its competitors when it came to knowledge of purchase drivers (25% vs. 49% of CX leaders). However, there is still plenty of room for improvement, as 60% of client-side respondents across all companies admitted that they would still ‘definitely’ or ‘possibly’ get frustrated were they a customer of their own organisation’s experience.

25% of brands will see ‘statistically significant advances’ to their CX quality in 2021

As customer experience, particularly through online channels, was thrown into the spotlight for most of 2020, renewed focus on this core business aspect will enable vast developments throughout the course of 2021, according to predictions from Forrester.

Twenty-five percent of brands will see ‘statistically significant’ advances to their CX quality next year, despite budget cuts, thanks to increasingly improving customer experience competencies on the back of short-term fixes generated at the peak of the coronavirus outbreak. As a result, this move could save companies hundreds of thousands, or even millions, of dollars, the data forecasts.

Forrester also expects spending on customer loyalty and retention will increase by 30% over the next year, after acquiring plenty of new online customers during the 2020 ecommerce boom. Brands can expect to see their CMOs taking more control over the full customer lifecycle in order to improve CLV amid the uncertain financial climate ahead. Many CMOs are likely to integrate marketing with CX to create a more joined up experiences that encourage customers to stick around.

82% of UK consumers are still recommending brands during the pandemic

Research from MentionMe reveals that, although there has been a rising trend of consumers abandoning brand loyalty over the course of the coronavirus crisis, brand advocacy remains as strong as ever in the UK.

Eighty-two percent of consumers that took part in the study said that they had recommended a brand over the last year, and more than a third have in the past month alone. Many of these referrals were for home improvement brands selling furnishings, DIY and garden products, which have also seen a huge rise in sales across lockdowns. Other sectors with high referral rates included food and drink (up 10% on 2019), subscriptions and technology, and, unpredictably, holidays and travel.

After a year of uncertainty, 65% of consumers now place the trustworthiness of a brand as the top reason for referring them to a friend or relative, followed by great customer service (58%) and free delivery or returns (51%). However, there were aspects that became much less important over this period. Brands that ‘surprise or delight’ consumers and those with innovative products, fell by 22% and 17% respectively from previous figures in 2019.

Consumers also appear to be considering the wider impact of their purchasing decisions, particularly as home delivery has become so commonplace. As a result, nearly one-third of respondents said they would be more likely to recommend companies with ‘green credentials’.

Q4 2020:

47% of British consumers have had issues with parcel delivery since the onset of coronavirus

An October 2020 survey of more than 2000 British consumers, commissioned by Citizens Advice, has found that nearly half (47%) of British consumers have had issues with the delivery of parcels since the first lockdown began in March.

With the UK having been in full or partial lockdown for much of this year, 51% say they feel more reliant on having products delivered to their homes. The increased numbers of people now shopping online, whether for necessity or convenience, seems to have thrown retailers’ logistical issues into the spotlight.

Of all respondents, a whopping 96% claimed to have ordered products that require parcel delivery since March. Three in 10 of these have experienced shipping delays, making it the biggest issue cited by consumers. A further 18% said they had lost out financially due to a home delivery gone wrong or missing, with 40% of those losing out by more than £20.

As a result, nearly one in four admitted they had lost confidence when ordering goods from online stores.

Citizens Advice has said views of its webpage providing advice on parcel issues had more than doubled to 208,000 between March and October this year compared to just 94,000 over the same period last year.

How has the overwhelming shift to online impacted retailer returns strategies?

US shopping app downloads slowed to a 4% year-on-year growth in Q3 2020 after a Q2 spike

US shopping app downloads slowed to a 4% year-on-year growth in Q3, following a spike in Q2, according to Sensor Tower’s Mobile Retail Trends Analysis, published in Q4.

Across the Apple App Store and Google Play, shopping app downloads in the region surpassed 150 million. The ranking of most downloaded apps remained mostly unchanged throughout Q1-Q3 this year, with Amazon, Wish and Walmart remaining in the top three, in that order, as they did last year. However, three new retail apps entered among the remaining seven spots, mirroring their successes in the US market this year – Shop (by Shopify) rocketed to fourth place overall, while fashion retailer SHEIN ranked number seven and Nike crept in at number 10.

Sensor Tower data also revealed that US app download growth for top brick-and-mortar retailers between Q1-Q3 this year was almost double that of top online-only retail apps (+27% vs. +14%). Downloads for stores that also have a brick-and-mortar presence also dropped off less sharply over the Q3 period compared to those of online-only retailers.

This suggests US consumers found a new way to shop with their favourite high street stores in 2020 under unprecedented circumstances. Customers who favour flexible shipping policies and contact-free pickup particularly reaped the benefits of apps from these kinds of retailers.

Customer experience trends in 2021: What do the experts predict?

Workplace impact

Q1 2021:

Business app downloads remain high a year on from the pandemic

According to a report by SensorTower, Covid-19’s App Impact: One Year Later, business-related apps like Zoom and Google Meet have retained the highest growth a year on from the onset of the pandemic, out of a range of app categories including Sports, Education, Health & Fitness, and Travel.

Between February and April 2020, as the pandemic spread across the globe, business apps in the United States saw the highest increase of all app categories, with year over year downloads rising more than 150% by April. By February 2021, downloads had declined, but were still 50% up from where they had been before the pandemic took hold.

In Europe, business app downloads rose even higher, spiking at a 252% increase in downloads between March and April 2020, compared with the same period in 2019. In early 2021, they were still the highest-growth app category, with downloads up 109% in January/February 2021 compared with the first two months of 2020.

Close to two-thirds of businesses negatively impacted by Covid-19 showing signs of recovery

The road to recovery from the Covid-19 pandemic will be long and arduous for the businesses affected by it. However, a report by the Data & Marketing Association (DMA), Coronavirus: March 2021 – The Impacts on Business, has given a glimmer of hope.

The report found that while a decisive majority of businesses (70%) are still being negatively impacted by the pandemic, close to two-thirds (63%) of businesses affected say they are experiencing signs of recovery. The report also found that the percentage of businesses reporting the impact of the pandemic as ‘Extremely negative’ is down to 16%, falling from 25% in November 2020.

This gradual recovery may bode well for marketing departments in particular. The DMA found that close to half (48%) of organisations expect their budgets to increase over the next financial year (compared to 27% who forecast a decrease), with 47% expecting an increase in their budget for marketing specifically. One in five organisations (21%) also said that they are currently hiring for data and marketing roles.

Mean gender pay gap for full time marketers is 23% in 2021

The Econsultancy and Marketing Week Career and Salary Survey 2021 has revealed the mean gender pay gap for full time marketers is 23% in 2021, down from 28% reported in 2020’s findings, but exceeding the national mean of 11.5%.

While female marketing professionals in the most junior roles earn slightly more, on average, than their male peers (£27,500 vs £26,800), the pay gap between the genders becomes wider the closer employees get to director or VP roles. Data found women were on average paid £3,200 less than men at senior executive level, rising to nearly £10,000 at the most senior level.

Given that women have been disproportionately affected by furlough and redundancy since the onset of the pandemic, the results of the survey indicate the marketing sector still has further to go, even against other industries, to achieve gender pay equality.

Substantial barriers still remain for marketing and experience, despite 2020 being the ‘most innovative period’

Half of senior marketing leaders have said that the last nine months of 2020 were the most innovative period they had experienced in their organisation, as businesses were forced out of necessity to think of new and exciting methods to engage their customers online.

However, the Econsultancy and Adobe Digital Trends 2021 survey has identified some substantial barriers to success in marketing and experience. For ‘mainstream’ CX businesses (those whose CX capability ranged from ‘immature’ to ‘somewhat advanced’), the continued use of legacy systems was voted as the barrier that was mostly holding them back from their true potential (43%), followed by workflow issues (42%) and a lack of digital skills or capabilities (35%). This suggests that, despite advances at these companies in 2020, old processes and outdated knowledge continue to hamper efficiency and digital maturity.

A similar story can be said for those in the B2C and B2B industries, employees of which cited these three topics as their top obstructions to success. While the same is also true for CX leaders, these barriers were significantly less of an issue by comparison. Just 29% of employees working for CX leaders cited workflow issues vs. 42% of the CX mainstream, 27% vs 43% on legacy systems and 22% vs 35% on digital skills and capability.

Barriers to marketing and experience - Adobe Digital Trends Report 2021

Q4 2020:

46% of media, marketing and advertising freelancers in the UK say they are no longer constrained by the location of clients

Forty six percent of media, marketing and advertising freelancers say they are no longer constrained by the location of their clients, thanks to recent advances in remote working, according to research from Worksome, published in December 2020.

The survey of more than 500 UK freelancers in the sector also found 23% of contractors outside of the London area now work for companies that are based overseas, compared to 15% of those in London. However, almost half (49%) of respondents said they predict fewer jobs to be available from January due to the extra pressure businesses will be under from Brexit, on top of difficulties from Covid-19.

More than one in five UK workers have become freelancers throughout the course of the coronavirus outbreak, accelerating the trend of contracting becoming more widespread. Fifteen percent of these new freelancers said that the reason they moved to this type of work was because of redundancy where they used to work permanently.

For most, the change is set to be longstanding, with 83% stating they hope to continue working contractually after the pandemic subsides. The events of this year have also improved the general outlook of contractors. Fifty-seven percent said freelancing has been a positive thing for them during Covid-19, likely due to the flexibility it offers while juggling other responsibilities like childcare.  A further one in five have observed that there are more contractual jobs available since the workforce became less permanent, and an additional 37% claim they have been more productive when working.

97% of event marketers believe hybrid events are the future

Covid-19 has had a profound impact on the events business, eliminating crowded conferences and expos and forcing events organisers to adapt by shifting online. However, the outlook from the events industry is positive in the wake of this change.

Bizzabo’s Evolution of Events Report, published on 13th November and based on a survey of almost 400 event and marketing professionals, found that 97% of event marketers believe hybrid events are the future – and that going forward, the most rewarding events will have a virtual component.

More than 80% also reported greater audience reach from their events thanks to the shift to virtual technology, due in large part to the elimination of barriers to attendance such as travel, venue capacities, accommodation booking and other costs.

All of this has led to nearly a fifth of marketers (18%) reporting that they intend to increase their event marketing budget for 2021, with many already planning events for 2021 that will be supported by an online component. This widespread acceptance of hybrid events – and willingness to invest in them – is even more remarkable considering that 77% of respondents say they have never hosted a hybrid event before.

Q3 2020:

51% of UK marketers say they have lost in-house digital talent as a result of Covid-19

A September 2020 report from Serpico by Croud suggests that 51% of UK marketers have lost in-house digital talent as a result of Covid-19. Fifty-seven percent of these losses came from redundancy, 43% from furlough and 35% from those who had resigned from their roles since March. For larger UK businesses (those with 250-500 employees), the percentage that lost in-house talent during this period was as high as 61%.

UK businesses still perceive sigificant barriers to in-housing digital marketing, with 39% citing finding the right talent as a major barrier to in-housing, followed by budget cuts (38%). All in all, the future of sourcing digital talent for in-house teams looks to be as uncertain as ever.

Despite these significant losses and barriers, however, the report revealed that UK marketers are as keen as ever to move to in-housing digital talent at their organisations. Forty-nine percent of respondents said that they were planning on actioning this as a result of the pandemic, compared to a smaller 40% of those based in the US.

However, to mitigate issues down the line, not all of those hoping to switch to an in-house model are looking to do so entirely, at least for now. In the UK, 27% of UK marketers say they are planning to in-house marketing more as a result of Covid-19, but with the support of an agency; 11% plan to in-house their digital marketing less and rely on agency support, while 17% plan to increase in-housing and move away from agency support altogether.

57% of British workers want to continue working from home after the Covid-19 crisis subsides

Fifty-seven percent of British workers say they’d like to continue working from home, some or all of the time, once the Covid-19 crisis subsides, data from YouGov, collected in early September 2020, has found.

Before the outbreak began, 68% of the workforce never worked from home, while 19% did for some of the time and just 13% did full time. As has been reported frequently, Covid-19 has initiated a huge shift in flexible and remote working as a means of adapting. By early September, one third of workers were still working from home full time, even after the government encouraged the population to return to their physical workplaces. This number is likely to rise again now that restrictions and messaging have been revised.

The idea of striking a balance between office and home working is one that seems to appeal highly to British workers once things return to normal – whenever that may be. Thirty-nine percent of respondents said that splitting their time across the office and home would be their preferred option. Meanwhile, the same percentage specified that they would still opt to be based in an office or other physical workspace full time – 29% fewer people than originally worked this way before the pandemic.

Three quarters of staff who are working from home expect their employer to continue to offer this arrangement after the crisis is over. As a result, one in five of the British workforce say they would consider moving far away (non-commutable distance) from the office, rising to 28-30% of those currently based in London, and 22% would even contemplate moving to a different country.

Effective Remote Working for Marketers Best Practice Guide

https://econsultancy.com/reports/effective-remote-working-for-marketers-best-practice-guide/embed/#?secret=Uxzs3vmYHZ

Q2 2020:

Zoom has reported a 355% year-on-year rise in quarterly revenue during Q2

Video conferencing platform Zoom released its Q2 2020 financial results at the end of August, revealing that revenues were up 355% on the same quarter in 2019. Meanwhile, profit over this period rose to $185.7 million compared to $5.5m the year before.

The software gained popularity as a method for hosting virtual meetings during Covid-19 lockdowns when the ability to meet up physically became suddenly impossible on a global scale. It said that, by the end of the second quarter, it had approximately 370,200 subscribers with more than 10 employees – a staggering growth of 458% year-on-year.

As a result, Zoom have increased its revenue estimations for the year from $1.8 billion (originally forecast in June) to $2.4 billion, as fears of a second wave put off some workers from returning to office spaces. Sky News reports that shares in the company have risen fivefold in the wake of the coronavirus pandemic.

Entertainment

Q1 2021:

Commercial media consumption between generations widens over 2020

The events of 2020 have exacerbated the widening generational gap in commercial media consumption habits, according to a study from IPA.

Data shows the consumption of such media has evolved significantly between 2015 and 2020, with 55+ year-olds continuing to adopt a slow and steady pace of change, 35-54 year-olds shifting selected habits, and 16-34s altering their consumption at a much more rapid rate.

Over the 2020 lockdowns, those in the 16-34 age bracket spent 79% of their time consuming commercial media on digital platforms, up from an average 73% across the whole of 2020 and just 59% in 2015. By comparison, adults of all ages (on average) spent less than half of their media time on digital platforms (48% vs. 42% in 2015).

There was a particularly large disparity between age cohorts and the types of devices preferred last year. Throughout 2020, smartphone usage unsurprisingly accounted for 47% of all media consumption (digital and non-digital) in 16-34 year-olds, rising to 52% during lockdown periods, while usage of the device stayed the same for 35-54 year-olds (31%) and declined slightly in over 55s (11% to 10%).

Meanwhile, the TV set made a notable comeback for consumers over 35, with the amount of time spent using them sometimes beating figures from five years before. Watching TV comprised 35% of commercial media time for 35-54 year-olds in 2020, increasing 6 percentage points over lockdown, while the percentage of TV viewership for those over 55 grew to 54% – 2% higher than in 2015. However, for 16-34 year-olds, TV usage continued to decline, falling to 23%.

US consumer spend on video games rises 27% in 2020

In a series of tweets, Executive Director at the NPD Group, Mat Piscatella, shared some fascinating insight into US consumer spending on the video games industry throughout 2020, based on full-year data collected by the company.

Total spend on video game content across PC, console, mobile, portable, cloud and VR platforms in the region reached $56.9 billion, growing by 27% year-on-year.

In December alone, $7.7 billion was spent on such games, up 25% compared to the same month in 2019, while spend on hardware grew to $1.35 billion (+38%), no doubt boosted by the release of the new Xbox and Playstation consoles in November.

The Nintendo Switch was the best-selling console in 2020, as evidenced by the huge rise in demand seen throughout the spring and summer months when many looked to distract themselves from life in lockdown. According to analysis, the annual dollar sales of the Switch were only outstripped by the launch of the Nintendo Wii in 2008. The PlayStation 5 came in second place for dollar sales in 2020, but its predecessor beat it in unit sales.

By now, we all know that 2020 has accelerated industry performance across many sectors, and the gaming industry is no exception. The growth in both consumer spend and engagement across video game platforms can only be a good thing for marketers looking to branch out into, or expand, their advertising efforts in game and at sponsored eSports events.

Q4 2020:

Nearly 1 in 5 UK consumers are pure streamers

In 2020, the number of consumers that watched traditional TV on a weekly basis was lower than it had been in at least the last 4 years, at 79%, according to a December 2020 study conducted by AudienceProject.

Similar patterns can be seen in behaviour across regions like Germany, Denmark, Sweden and Norway. The trend is even more pronounced in the US, where just 59% watched traditional TV in 2020 compared to 83% in 2017.

This consistent drop in traditional TV viewing is being replaced, unsurprisingly, by popular subscription streaming services like Netflix, Disney+ and Amazon Prime. In the UK alone, those that use streaming platforms at least one a week has risen from 49% in 2018 to a much larger 77% in 2020, with under 45s dominating the shift.

As a result, nearly one in five (17%) UK consumers are now ‘pure streamers’ – that is, individuals who have ditched traditional TV altogether in favour of streaming services. The figure will no doubt increase over time, especially on account of new habits formed during the pandemic. Indeed, last year, 27% of UK respondents to the study said they had either watched less traditional TV or had begun using streaming services more than they did in 2019.

The UK still has some way to go before it catches up with the viewing habits of consumers in the US, who lead the way globally, with one-third (32%) now classified as pure streamers.

Q3 2020:

US daytime TV consumption by professionals working from home rose 21% year-on-year in October 2020

Insight from Nielsen indicates that US daytime TV consumption has climbed since workers have become accustomed to working mostly from home. In October alone, there was a 21% increase in time professionals spent watching TV (either live, time-shifted, via an internet-connected device, or on a game console) between 9am and 4pm – the equivalent of 26 more minutes per day than in the same month in 2019.

Data from an August Nielsen study on remote workers also found that 65% of remote workers in the region watched TV or streamed video content while taking work breaks, and a further 56% admitted to watching TV with sound when they were also working. Nielsen noted that while media habits have “normalised” since the initial shelter-in-place restrictions, daytime TV has become a “second primetime” and has skewed consumption, perhaps permanently if working from home becomes a more accepted norm following the pandemic.

By contrast, those not in the US workforce were actually found to have watched less TV in October 2020 than they did in October 2019, with declines ranging from 8% to 2% depending on the time of day. Meanwhile, children aged between 6 and 11 years old spent, on average, three hours and 25 minutes more watching TV during designated school hours. For children aged 12-17, there was an increase of two hours.

Marketers should take note of this trend and use their budgets wisely to target new audiences now watching far more TV than usual, and at significantly different times.

Netflix obtains just 2.2 million new subscribers in Q3 2020, a more than 67% decrease on the same quarter in 2019

After very strong performance in Q1 and Q2, which resulted in a total of more than 17 million new subscribers, Netflix obtained just 2.2 million new subscribers in Q3, it has said in a statement. The quarter beginning July and ending September is typically one of strong growth for the streaming platform, but these latest figures put it 67% behind subscriber numbers acquired during the same period of 2019.

Just 177,000 of these new subscribers came from the United States – one of its largest markets around the globe.

There’s likely to be a myriad of reasons for this dramatic deceleration in growth, including consumers wanting to spend more time outdoors over the summer season after a prolonged period of indoor confinement. Subscriber cancellations following controversy surrounding one of its shows, ‘Cuties’, could also have been a partial cause. In a statement, Netflix cited the theory that those who wanted to subscribe during the pandemic had already done so at its peak in the first half of the year – the ‘pull-forward’ effect it predicted in its Q2 financial statement.

However, the brand is now close to having obtained 200 million total global subscribers, well above that of rival Disney+ (estimated 60 million subscribers), despite disappointing Q3 results. Retention and overall new subscriber numbers across the whole of the calendar year were also up, it said.

Q2 2020:

Mobile app downloads rose 31.7% year-on-year in Q2 2020

The number of apps downloaded globally across the App Store and Google Play in Q2 rose by 31.7% year-on-year in Q2 2020 to 37.8 billion, a report from Sensortower has confirmed. Video conferencing app Zoom was the most downloaded app in worldwide between April and June, beating TikTok which ranked second. As a result, Zoom is just the third app in history that has surpassed 300 million installs in any one quarter, alongside TikTok and Pokemon Go.

Business, healthcare and educational apps thrived in Q2, while travel, navigation and sports apps suffered from a period of low installs. Rideshare apps Uber and Lyft experienced a severe decline in US installs and as of late June were still 57% and 59% behind pre-Covid levels despite many restrictions easing.

Entertainment apps also fared well – Disney+ took the number 14 spot in the US and entered the top 20 apps in Europe for the first time, ranking at number 15. Meanwhile, global mobile game downloads saw healthy growth, up 51.2% and 19.6% from Q2 2019 on Google Play and the App Store respectively. Popular app Roblox jumped from its number 11 Q1 ranking to number 2 in the US as shelter-in-place orders were enforced, while battle royale sensation Fortnite saw an 88% increase in US downloads quarter-on-quarter having newly released the game on Google Play in April.

Disney loses $4.7bn in revenue during Q2 2020, but Disney+ subscribers soar

Disney reported a $4.7bn drop in revenue for the quarter ending June, but Ofcom data has shown rapid uptake in its streaming service Disney+ thanks to Covid-19.

Between its launch in the UK (24th March) and early July, 16% of online adults in the UK had subscribed to Disney+. The research has also confirmed that it has surpassed NowTV when it comes to subscription numbers in the UK, ranking it the third most popular SVoD in the country after Netflix and Amazon Prime Video. However, 95% of those who subscribe to Disney+ also have a subscription with at least one of these other two services, suggesting that Disney+ offers supplementary entertainment and will likely not replace them as an outright alternative.

In June, Disney+ was accessed by 32% of UK households containing children between the ages of 3 and 11, an increase from 21% in April, overtaking the reach of BBC iPlayer among this demographic, which fell from 26% to 22% during the same period. As a result, this proves Disney+ is continuing to gain momentum with families despite the easing of lockdown, and in some cases is replacing BBC children’s content.

Ofcom data also found that consumers were on average spending 1 hour and 11 minutes per day on SVoD services in April 2020, which is 37 minutes higher than figures recorded in April 2019.

Digital Transformation Monthly – 2020 in Review

https://econsultancy.com/reports/digital-transformation-monthly-2020-in-review/embed/#?secret=SJEVmzoU8E

Employment & recruitment

Q1 2021:

UK job vacancies are recovering in the wake of Covid-19 – but remain depleted

A report from the House of Commons, Coronavirus: Impact on the Labour Market, which draws on figures published by the Office for National Statistics, has illustrated the extent to which UK job vacancies have recovered since the onset of the coronavirus pandemic – but also how far they still have to go.

Between April and June 2020, the number of UK job vacancies reached an all-time low of 343,000 since record-keeping began in 2001. This swiftly began to climb back up, and between December 2020 and February 2021 the number of job vacancies had reached 601,000, 44,000 higher than the previous quarter.

However, this number is still well below the level seen before the pandemic, with 220,000 fewer jobs on offer compared to the same period in 2020 – a decrease of 26.8%. In the job vacancy figures that informed the House of Commons’ report, the ONS warned that the restrictions imposed in late autumn 2020 have slowed job market recovery, although it acknowledged that there is inevitably some lag in the figures as they are based on three-month averages.

The loosening of restrictions that is already underway in Q2 2021 offers some hope for continued recovery, as does the fact that the ONS’ experimental online job advert index shows a steady increase in the quantity of job adverts posted between the last week of February 2021 and the first week of April.

1 in 10 marketers have been made redundant in the last 12 months

Econsultancy and Marketing Week’s annual Career and Salary Survey has revealed that 1 in 10 marketers in the UK have been made redundant in the past 12 months, with an additional 12.7% having been put on furlough.

These aren’t the only ways in which the pandemic has affected the careers of those in the marketing sector. One in five respondents claim to have experienced a cut in compensation for their work, while another 7.7% have had their hours reduced, both of which can have a significant damage on potential earnings. Furthermore, 11.7% of marketers who have retained their roles have had a promotion delayed or made increasingly unlikely.

While these are grim figures for the industry, job losses and salary cuts are reflective of the wider impact Covid-19 has had on businesses in almost every sector. As a result, the majority (49.2%) of marketing professionals believe furlough or redundancy won’t have a long-term effect on their overall career goals, with those aged 18-24 the most laidback about consequences and over-55s the most concerned. However, a substantial number (30.9%) still believe these sorts of setbacks will have enduring negative effects.

Marketers still in employment have overwhelmingly confirmed that their teams have been streamlined since the onset of Covid-19, with most seeing structural reorganisation (46.3%), followed by merging with other departments (22.6%) and moving to squad based or agile working (15.8%). Changes like this could be for a number of reasons, including the prioritisation of digital platforms, smaller budgets or the rapid shift in customer demand (or a combination of all of these).

Digital marketing named in highest growth job categories of 2021 by LinkedIn

In its latest analysis of rising job categories in the UK, based on growth and size of demand, digital marketing, digital content and social media marketing have been placed among the top 15 of 2021 by LinkedIn.

Ranking below ecommerce and healthcare support staff, digital content freelancing came in at number 3, growing 118% in 2020 due to the number of UK workers turning to freelancing throughout the coronavirus outbreak. This includes skills such as podcasting, blogging and video editing, with the most common job title being Content Co-ordinator.

Meanwhile, social media and digital marketing was placed at number nine in the list, in the wake of an increase in online usage by consumers. Combined, these industries grew 52% last year, despite restrictions on marketing budgets. However, job titles like Growth Specialist also came to the fore as organisations looked to hiring roles that focused on low cost innovation. According to the data, this category attracted younger applicants, aged 28 on average, and the majority of roles were secured by females (68%).

Summarising its findings, LinkedIn said, “The past year has truly shown us how skills can be transferred into new career paths – we’ve seen Salespeople become Social Media Specialists, Research Instructors become Medical Writers, and Business Owners become Life Coaches.”

Q3 2020

Google searches for digital marketing courses saw three-digit growth during lockdown

New data from SEMrush shows the number of global Google searches for the term ‘online digital marketing courses’ grew 110% (rounded) in the period February-July 2020 compared with numbers from August 2019-January 2020. The figure rises to 132% in the UK, suggesting a large proportion of the workforce in the sector were looking to improve their digital marketing skills over lockdown.

Queries for Google-run digital marketing courses (‘Google digital marketing course’) were particularly high in the UK compared with global averages, seeing 168% growth in the search term vs. 86% growth elsewhere. This could indicate UK marketers’ perception of Google as an expert authority and influence on the subject when matched against other training providers.

Demand for similar digital marketing courses was highest in Canada, Australia and the UK over this five-month period, while equivalent search queries in the US remained relatively low.

(See Econsultancy’s online digital marketing courses)

Q2 2020:

46% of UK marketers ‘very’ or ‘fairly’ worried for their jobs

Nearly half of UK marketers are worried for their jobs, according to a June 2020 survey conducted by YouGov. In a study of 1178 marketers, 16% said they were ‘very worried’ that they will lose their job as a result of the ongoing coronavirus outbreak, while an additional 30% said they were ‘fairly worried’. Just 15% of marketers claimed they were ‘not at all worried’ about their job security, compared to 27% of other workers.

These figures are significantly higher than those from the rest of Britain’s general working population, of whom 10% and 21% are ‘very’ or ‘fairly’ worried about their job security, respectively.

So far, one quarter of marketers have been placed on furlough for at least part of the pandemic. While some have since returned, there continues to be heightened concern about financial security from employees in this industry. Sixty-two percent fear that their personal finances will be severely affected, in contrast to 46% of those in other sectors, as the UK economic outlook remains uncertain. Meanwhile, they are also more worried about being able to keep up with mortgage repayments than the rest of the UK workforce (38% vs 30%).

Large numbers of business leaders from YouGov’s wider B2B survey admitted that they had cut the budgets of their marketing functions, with more than a third claiming these cuts were severe. As a result, marketers appear to have felt the impact of Covid-19 – or believe they will feel it in the near future – more than most.

Retail & FMCG

Q1 2021:

Online falls as a percentage of UK grocery sales in March as older shoppers return to stores

March 2021 saw the percentage of UK grocery sales carried out online diminish, due in part to older shoppers making fewer online orders and more trips to the supermarket, research by Kantar has revealed.

While online sales were still an impressive 89% higher than this time last year, online’s share of the grocery market declined from its record high of 15.4% in February 2021 to 14.5% in March. Some of this can be attributed to shoppers aged 65+, an age group that has now largely been vaccinated: in March, 143,000 fewer over-65s placed digital orders, and there was a 6.8% increase in over-65s making trips to brick and mortar outlets – more than double the national rate.

Overall, households reportedly made 13 million additional trips to the supermarket in March, and Kantar reports that while grocery spending as a whole is lower than it was in March last year (when supermarkets infamously faced dire shortages due to coronavirus-induced panic-buying), it is up 15.6% on the same period in 2019.

Online as a share of total retail in the UK reached 33.8% at its peak in 2020

The ONS has revealed that, online sales as a share of total retail (excluding fuel) reached 33.8% in May 2020. This figure dipped to 27.6% by September when non-essential brick-and-mortar shops had mostly resumed trading. Pre-Covid, February 2020 saw 20.1% of total retail transacted online.

Since local and national lockdowns began being reintroduced in Autumn 2020, online sales grew once again, up to 28.5% in October and 31.4% by end of November 2020.

Q4 2020:

UK footfall down 29% year-on-year as non-essential shops reopened after November lockdown

The Retail Gazette reports ShopperTrak’s findings that UK footfall on the first Saturday after England’s November lockdown was lifted (5th December 2020) was still down 29% year-on-year, even though week-on-week shopper traffic increased 193%.

Further data, this time from Springboard, indicates that footfall across all retail destinations in the first week after the November lockdown ended was 41.3% down on the same week in 2019, rising to a 51% drop on high streets and a 45.6% drop in shopping centres. However, the number of shoppers visiting dedicated retail parks declined by just 1.3% on last year.

72% of British shoppers think that retailers should offer more promotions in a time of financial uncertainty

Seventy-two percent of British shoppers think that retailers should offer more promotions in a time of financial uncertainty, such as the pandemic, according to a December 2020 report from XCCommerce, ‘Promotion at the speed of customer demand’.

The survey of 2000 consumers also revealed that more than half of consumers (56%) in the region believe it is the most important factor when they shop, rising to 70% among those aged between 18 and 24. A further thirty-two percent of respondents said they have been researching offers in 2020 more than they were last year.

With 60% of consumers spending less this year due to Covid related financial troubles, brands have to provide shoppers with smarter and more aggressive discounts to encourage them to part with their cash. It seems that customers are more likely to prefer immediate-term discounts than those that offer long term perks for their loyalty. The most popular form of discount cited by those surveyed was money off specific products (78%), followed by free shipping (55%) and multi-buy discounts (46%). However, access to members only discounts (15%), a subscription service offering money off future buys (10%) and access to exclusive content (9%) were ranked the least popular.

Despite a large appetite for discounted products, brands must be careful not to overdo promotional communications. Forty-four percent of customers say they resist the temptation to buy additional products recommended to them (e.g. ‘customers who bought this also bought’), while another 46% say that over-communication of current offers puts them off from making a purchase.

Grocery supermarkets are seen as the most generous discounters by consumers, and even more so in the eyes of the 55-64 year old age bracket. Meanwhile, just 8% believe fashion retailers offer the best promotions, increasing to 19% for 18-24 year olds.

UK October 2020 retail sales up 5.8% year-on-year as second lockdown loomed

ONS data found a 5.8% growth in the volume of retail sales in October 2020 compared to the same month a year before. Retail sales volume also increased by 1.2% on September, continuing the industry’s trend of steady recovery seen over the last six months.

These figures suggest UK consumers began their festive shopping much earlier than usual, spurred on by heavy discounting by retail stores and perhaps by rumours of an impending second lockdown in November.

Non-store sales volume rose month-on-month for the first time since June, and were 44.9% higher than in February, pre-Covid. Meanwhile, sales in sectors such as household goods, non-food, food stores and department stores all continued to recover above their equivalent February numbers, but at a much lower rate. Clothing, however, notably stayed lower than pre-Covid levels, hampered by tightening local lockdown measures on non-essential stores.

78.9% of clothing and 66.7% of department stores saw a decreased level of footfall during the two weeks from 5th October to 18th October 2020, resulting in the increase seen in online spending. Overall, online sales as a percentage of all retail reached 28.5% in October – an uplift of 4.7% month-on-month.

Q3 2020:

Asda gearing up for a “record online Christmas” as it publishes Q3 results

Asda reported that it is gearing up for a “record online Christmas” as it published its Q3 results for 2020, which included a 72% year-on-year increase in combined net sales for Asda.com and George.com.

Overall, Q3 like-for-like sales (excluding fuel) increased by 2.7% year-on-year, the supermarket chain reported, with growth driven by strong performance in grocery, back to school clothing and online shopping. Asda is already seeing a surge in demand for Christmas products and essentials, including Christmas trees, sales of which are up by 83% year-on-year; festive lights, which are up 57%; and Christmas puddings, which are up 71%. Sales of frozen turkey crowns, which serve three to four people, have also increased 230% year on year, indicating that consumers are planning for smaller gatherings during the festive period.

Asda is responding to the continued demand for online shopping by increasing the capacity of its grocery delivery service to 765,000 weekly slots. It has also expanded its delivery trial with Uber Eats from 50 stores to 100.

M&S posts a loss for the first time in 94 years

British retailer Marks and Spencer has posted a loss for the first time in 94 years. In the six months to the end of September, the company made a loss of £87.6 million versus a £158.8 million profit during the same period of 2019.

Sales fell 15.8% between March and September, mostly impacted by the lack of sales in its clothing and homeware departments. Even food sales struggled, seeing a 20% decline on budget during the four months to July, which hit overall annual revenue by £348 million. However, total food sales rose by a modest 2.7% overall during the full six-month period, boosted by the performance of its standalone Simply Food stores.

There was a slight rise (1.8%) in the number of clothing and homeware sales conducted via its ecommerce arm, but this was not enough to offset the losses from the prolonged closure of 600 of its brick-and-mortar shops in the first lockdown.

However, Ocado, the online grocery store which began delivering M&S produce in September 2020, reported a 47.9% sales growth in the six months to the end of August.

Footfall down 3.5% in shopping centres in week to October 17th 2020 as local lockdowns are enforced

The number of shoppers travelling to physical UK retail destinations has fallen for a fourth consecutive week, according to data from customer activity specialist Springboard, reported on by Reuters. Further local lockdown restrictions have been enforced to subdue a second wave of the coronavirus this coming winter, which in some cases includes closing pubs and restaurants in particularly badly-affected areas, providing consumers with even fewer reasons to visit town centres and shopping complexes.

In the week to the 17th October 2020, footfall on UK high streets and retail parks fell by 2.8% and 3% respectively on figures from the week before. However, it was shopping centres that fared the worst, seeing a 3.5% decline during this period.

Unsurprisingly, it was regions of the north that felt the biggest hit as restrictions became especially strict in areas like Manchester and Yorkshire. Footfall in many of these areas dipped by around 5% week-on-week. In total, the decline in shopper numbers across all retail destinations around the UK worsened to 32.3% year-on-year.

This comes alongside news that a record 11,000 UK shops have been permanently closed as a result of the ongoing pandemic so far this year.

80% of brands do not have a loyalty programme in their marketing strategy

Despite droves of online shoppers switching between brands this year, as many as 80% of organisations still do not have loyalty programmes integrated into their marketing strategies, October 2020 research from Dotdigital confirms.

A further 43% of companies with an ecommerce arm fail to collect enough key customer data, such as date of birth, to offer them crucial personalised messaging, while 40% admitted they don’t publish post-purchase reviews – a key purchase driver. An additional two-thirds of those surveyed failed to send editorial marketing communications, which help to highlight the value of a brand and its products.

Consequently, numerous companies are missing out on the opportunity to acquire repeat online business from these new customers, whether from lack of loyalty to a brand, irrelevant content or not enough social proof on display from past shoppers.

According to the data, 38% of consumers are keen to acquire brand credit with actions outside of buying products, for example writing reviews or interacting with social accounts. Interestingly, thirty-nine percent only consider themselves ‘loyal’ to a company after completing a fifth purchase, but with the majority of brands not making the effort to incentivise engagement, they have little reason to stick around.

Tesco’s pre-tax profit surges 28.7% year-on-year

Tesco’s 2020/21 interim results released in October 2020 indicated a 28.7% year-on-year surge in pre-tax profits for the company in the 26 weeks to the end of August in what has been a landmark year for the grocery sector.

Food sales rose by 9.2%, but interest in its clothing line F&F fell, resulting in a 17.2% drop in sales for this category. Average basket size in large stores grew by 56%. Unsurprisingly, fuel sales fell by 42% on 2019 as the general public were encouraged to stay at home throughout national lockdown in spring and early summer. The brand also said it had so far spent £533 million on Covid-19 safety measures for its staff and customers throughout the pandemic.

Online delivery capacity doubled to 1.5 million weekly slots as a result of heightened demand at the peak of the coronavirus outbreak in the UK. It also revealed that it had served 674,000 vulnerable or shielding customers so far.

Meanwhile, operating profits fell by 15.6%, largely due to Tesco Bank which made a loss of £155 million during this period.

Tesco’s new Chief Executive, Ken Murphy said in a statement, “The first half of this year has tested our business in ways we had never imagined, and our colleagues have risen brilliantly to every challenge, acting in the best interests of our customers and local communities throughout.”

Ocado named 2020’s fastest-growing UK brand

BrandZ has named grocery chain Ocado as the UK’s fastest growing brand in its annual Top 75 Most Valuable Brands report.

The company jumped 16 places in the Top 75 list in 2020.

For more on coronavirus and marketing, visit Econsultancy’s coronavirus hub page.

COVID-19 affected us all in 2020 and we acclimatised. Emerging habits accelerated, and how we behave, spend and consume will never be the same. The pandemic created, influenced and accelerated some of the biggest trends this year and Euromonitor International has identified the top ten trends expected to gain traction in 2021.

Source: Euromonitor International

Build Back Better

In this first trend, consumers are demanding that companies care beyond revenue; they no longer perceive businesses as profit-driven entities. Protecting the health and interest of society and the planet is the new expectation, in order to Build Back Better. Companies should help reshape the world in a more sustainable way, leading a shift from a volume- to a value-driven economy and turning the tide on social inequity and environmental damage.

Craving Convenience

Consumers are craving the convenience of the pre-pandemic world, longing for the ease taken for granted before daily habits were upended. Businesses are under pressure to rapidly adapt their operations to develop a resilient customer experience while maintaining convenience. Companies must preserve the swift and seamless shopping journey across all channels.

Outdoor Oasis

Health threats, indoor meeting and mobility restrictions and the rise of remote working results in consumers turning to an Outdoor Oasis for leisure and recreation. Some are even considering moving from densely populated cities to rural areas. Businesses incorporated advanced health measures and moved events outside, allowing consumers to reconnect out of the home more safely. Companies should pivot their product development strategy to encompass the tranquillity of rural living in urban environments to better satisfy city-scapers.

Phygital Reality

Phygital Reality is a hybrid of physical and virtual worlds where consumers can seamlessly live, work, shop and play both in-person and online. Digital tools allow consumers to stay connected while at home and re-enter the outside world safely as economies reopen. Businesses can integrate virtual processes into their physical spaces to give consumers who prefer to stay home the comfort to venture out instead. Delivering virtually enabled at-home experiences remains imperative to drive e-commerce sales and gather data.

Playing With Time

Consumers are now both able and forced to be more creative with their time in order to get everything done. Businesses should provide solutions that address the consumer desire to maximise time, offering increased flexibility, especially with products and services that can be accessed from or near the home.

Safety Obsessed

Safety Obsessed is the new wellness movement. The fear of infection and increased health awareness drive demand for hygiene products and pushes consumers towards contactless solutions to avoid exposure. Companies should implement enhanced safety measures and innovations that target concerns to reassure consumers.

Shaken and Stirred

The global pandemic reconfigured daily lives, testing mental resilience, restricting experiences and provoking economic shocks. Consumers have a new understanding of themselves and their place in the world in pursuit of a more fulfilled, balanced and self-improved life. Businesses must provide products and services that support resiliency for mental wellbeing and to help Shaken and Stirred consumers weather adverse circumstances.

Thoughtful Thrifters

Consumers are cautious and frugal. Discretionary spending is declining due to the uncertain economic environment. Thoughtful Thrifters are prioritising value-added and health-conscious products and services. Companies should pivot towards value for money propositions, offering affordable options without sacrificing quality. Premium attributes should be reinforced with a new empathetic story and have a strong tie-in with health and wellness, self-care or mental wellbeing.

Workplaces in New Spaces

Out of office took a new meaning in 2020. Workplaces in New Spaces had a rippling effect on consumer life, from clothing choices to technology spend to eating habits and beyond. Consumers are searching for new ways to define the beginning and end of their workdays, as they struggle to manage their time. Businesses must support work-life balance, productivity and communication needs. Understanding the benefits and challenges of working remotely allows companies to bring the best of the office into the home.

How should companies respond?

Given the long-lasting changes to consumer behaviour as a result of the COVID-19 pandemic, pinpointing these trends has never been more important for businesses.

Brands should focus more than ever on affordable, value-added products and services. Just as consumers have had to reimagine their homes to be more multifunctional, brick-and-mortar stores must reimagine their physical spaces to accommodate new ways of doing business while providing the safety and convenience consumers desire.

Investing in technology and virtual experiences is critical to facilitate engagement with consumers both online and in person. Purpose-driven initiatives will resonate with consumers in 2021. Amidst social unrest, consumers want the facts and expect brands to act. Communicating with compassion and supporting mental wellbeing are critical attributes to drive brand loyalty.

For further insight on these trends, download a complimentary copy of Euromonitor International’s report Top 10 Global Consumer Trends.

Unfortunately, to keep performing and achieve your digital goals, you need to incorporate the latest trends into your marketing strategy.

In this article, we highlight our top 5 Digital Marketing Trends that are sure to shake things up in 2021.

Personalisation

Personalisation means using audience and data analytics to meet the individual needs of a consumer. 

Including personalisation efforts into your customer journey leads to stronger relationships with your clients. You’re also likely to retain these existing customers and more importantly, build your brand and create better experiences for new potential clients. 

Here are a few stats to consider:

Inclusivity

Inclusive marketing describes campaigns that embrace diversity by including people, processes and technologies that enable different backgrounds to fully experience and connect with brands. 

While some inclusive campaigns aim to break stereotypes, others simply want to reflect people in the real world.

We believe that brands that are non-inclusive will likely see far less impact in 2021.

As stated by Forbes, “Diversity, inclusion, and belonging are increasingly becoming more important to the customers you serve, even more so when they or someone in their circle is a part of a diverse group.”

Social Media

According to the Hootsuite 2021 Social Trends survey, “The smartest brands will understand where they fit into customers’ lives on social media, and they’ll find creative ways of fitting into the conversation.”

It is up to you to determine which platforms your clients access the most and where they make their purchasing decisions.

For years, linking social media engagement to customer identity has proved an elusive goal for marketers. But with renewed momentum and executive attention on social media’s ability to retain critical connections with customers, now is the time to take steps—big or small—to bridge the critical gap between engagement and customer identity.

Voice Search & Smart Speakers

Just as social media has become a permanent fixture in the digital world, so too will voice technology.

The increasing use of voice search has made it imperative for companies to rethink their digital marketing strategies in 2021. 

Consider these numbers:

Businesses who want to remain visible to consumers in the coming years will have to find a way to incorporate voice technology into their digital marketing strategies.”

Content Marketing

It’s a well-known fact that relevant Content is an essential part of a marketing strategy. It is so important that 88% of B2B content marketers agree that creating content makes their audience view their organisation as a credible and trusted resource.

John Mueller from Google said it best: “rather than chase the latest SEO trends, it’s more important to ensure a site has fast speeds, useful links, and well-written content.”

Here are some interesting stats from the Content Marketing Institute:

Conclusion

Not all of the best digital marketing trends in 2021 are new. Plenty of marketing trends from previous years are still going strong and will continue to perform well in the future. 

If you still haven’t implemented them yet, there is no time like the present.

Do you need assistance with your Digital Marketing? We can help.  Get in touch and let’s get started today!